Un gorjean primeşte 18 milioane de lei şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gorjean primeşte  18 milioane de lei şomaj
Un gorjean primeşte 18 milioane de lei şomaj

Fostul director de bancă are indemnizaţie cât trei salarii minime pe economie

În momentul de faţă, peste 13.000 de şomeri din Gorj primesc indemnizaţii de şomaj cuprinse între 400 şi 600 de lei, iar o singură persoană din Târgu-Jiu beneficiază de un sprijin de 1.808 lei. Suma a fost calculată în funcţie de salariul pe care şomerul respectiv l-a avut pe vremea când lucra, fiind vorba de un bărbat care a fost angajat în sistemul bancar.

„Abia mă descurc cu aceşti bani“

Constantin Râcoiu, de 43 de ani, din Târgu-Jiu, a intrat în şomaj în urmă cu trei luni, după 21 de ani de muncă. Ultima dată a lucrat la BCR, iar în ultimul an a lucrat ca director în cadrul Agenţiei  BCR de la Motru. Bărbatul a renunţat pe motiv că programul era epuizant, iar volumul de muncă era foarte mare. Ulterior s-a angajat la o firmă, de la care a plecat însă repede, cu acordul părţilor. Astfel a putut beneficia de ajutor de şomaj, calculat în funcţie de ultimele locuri de muncă. „Salariul era mic comparativ cu răspunderea pe care o aveam. Acum sunt şomer, iau 1.800 de lei pe lună timp de un an şi trei luni. E foarte greu, abia mă descurc cu aceşti bani“, spune Râcoiu. Acum, că are tot timpul din lume, fostul director de bancă se ocupă de casă. „Mă ocup de treburile casnice, dar şi de educaţia şi creşterea celor două fiice ale mele. Soţia lucrează ca funcţionar public la o agenţie guvernamentală“, spune şomerul Râcoiu. 

Pe vremea lui Ceauşescu a lucrat la o cooperativă de credit, după care s-a angajat la CITEX ca director economic.  Fostul director spune că ar fi dispus să se întoarcă în acest domeniu, dar nu cu program lung şi răspundere mare.

Rata şomajului, de 8%

„Dacă s-ar oferi un post în domeniul bancar aş accepta. Însă să nu fie aceleaşi condiţii pe care le-am avut înainte să-mi dau demisia“, ne-a spus Constantin Râcoiu. 

Cel puţin un gorjean rămâne zilnic fără loc de muncă în urma concedierilor făcute de angajatorii din sectorul privat. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj (AJOFM), numărul şomerilor indemnizaţi a ajuns la 13.158, rata şomajului situându-se la nivelul de 8% în această perioadă. Cei mai mulţi şomeri provin din rândul angajaţilor daţi afară de la societăţile cu capital privat mai mici, în special cele cu număr mic de salariaţi, a precizat Anamaria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. „Ne confruntăm zilnic cu această problemă. Cel puţin una sau două persoane sunt date zilnic afară din motive economice de către patronii unor SRL-uri care nu mai merg şi care sunt nevoite să-şi reducă personalul“, a mai adăugat reprezentantul AJOFM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite