Pe primari, nici banii europeni nu-i scot din birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

accesarea fondurilor europene, s-a lovit de absenteismul masiv al edililor. Aceştia au preferat să trimită secretarii sau alţi funcţionari. "Domnul primar avea programul încărcat" sau "A

accesarea fondurilor europene, s-a lovit de absenteismul masiv al edililor. Aceştia au preferat să trimită secretarii sau alţi funcţionari.
"Domnul primar avea programul încărcat" sau "A apărut ceva urgent în programul dânsului", au fost scuzele invocate de cei trimişi să îi reprezinte pe primari. Numai 20 din cei 89 de primari din judeţ au fost prezenţi, în condiţiile în care informaţiile prezentate erau importante pentru accesarea în viitor a unor fonduri care vor fi puse la dispoziţia României. Mai mult, în timpul sesiunii de informare, mulţi dintre participanţi nu acordau mare atenţie organizatorilor, care încercau să îi înveţe cum pot să găsească bani pentru dezvoltarea infrastructurii în mediul rural. Nici prefectul Gabriel Berca, preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea, şi primarul Bacăului, Romeo Stavarache, nu au fost prezenţi la întâlnire, din cauza agendei încărcate. Primarii spun că au mai participat la astfel de instruiri şi că au informaţiile necesare. "A participat secretarul comunei, însă nu avem probleme cu informaţiile. ştim despre ce este vorba, am avut unul din primele proiecte SAPARD, am învăţat din mers, odată cu cei de la ADRNE. Avem proiecte finalizate", a spus primarul din Caşin, Ioan Gosav. "Am trimis secretarul la instruire, pentru că eu am mai participat, chiar recent. Sunt utile astfel de instruiri, pentru că vom şti cum să accesăm fondurile. Altfel, am încurcat-o. E interesul primăriei şi al comunităţii, suntem conştienţi", a declarat primarul din Valea Seacă, Ion Pravăţ.
România va dispune pentru perioada 2007-2013 de 3.275 milioane euro, veniţi prin programe regionale de finanţare. Regiunea de Nord-Est va beneficia de 542 milioane, de patru ori mai mulţi bani decât au fost cheltuiţi în ultimii şapte ani. "În următorii 7 ani, datorită politicii de coeziune, vom avea la dispoziţie 80 milioane de euro pe an (aproximativ 16,54% din totalul naţional) doar pentru dezvoltarea regională. Sunt fonduri uriaşe, care însă nu vor veni peste noi. Accesarea lor va depinde de proiectele propuse", a explicat Georgeta Smâdu, director la ADRNE. Este posibil însă ca doar o mică parte a fondurilor să ajungă la beneficiari, aceasta şi prin "grija" primarilor, care acordă prea puţină importanţă informării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite