"Peste primar nu există decât poporul şi Dumnezeu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75 de birouri, o sala expoziţională cu patru anexe, trei săli de şedinţă, zece holuri publice care asigură accesul în birourile clădirii şi un subsol multifuncţional, în care se află şi

75 de birouri, o sala expoziţională cu patru anexe, trei săli de şedinţă, zece holuri publice care asigură accesul în birourile clădirii şi un subsol multifuncţional, în care se află şi arhiva primăriei. În total, investiţia ajunge la 10 milioane de RON.
- Domnule primar, sibienii sunt şi ei încântaţi de investiţia făcută din banii contribuabililor?
- Nu cred ca această investiţie să-i fi deranjat pe sibieni, căci primăria este o instituţie care îi reprezintă. Fluxul relaţiilor cu cetăţenii a crescut iar, cei ce vin la primărie se simt respectaţi şi vin cu mai multă plăcere. Accesul lor la serviciile noastre este mult mai facil. Sigur, mai sunt multe de rezolvat. Acum avem două imobile în care deservim comunitatea locală. Asta pentru că şi în vechiul sediu am reconceput serviciile pentru a mulţumi sibienii.
- Primăria se află în vecinătatea unor biserici, licee şi în vecinătatea Muzeului Brukenthal...
- Sigur, este o caracteristică arhitecturală şi de concepţie administrativă, pentru aşezările cu tradiţie, care respectă tripletul - primărie, biserică şi şcoală. La noi, ea a fost reaşezată în această matrice seculară cu un mic amendament, şi anume că beneficiem de un atu în plus, vecinătatea Muzeului Brukenthal, un edificiu de prestanţă culturală internaţională.
- Se spune că sunteţi un mare admirator al guvernatorului Brukenthal, fapt pentru care sunteţi catalogat ca fiind "guvenatorul municipiului Sibiu".
- Nu ascund admiraţia pentru cel ce a fost baronul Samuel Brukenthal. Bârfele nu le comentez.
- Lăsaţi să se înţeleagă că veţi continua această tradiţie a baronului pentru promovarea culturii?
- Pentru evenimentele din 2007, muzeul va fi unul din pilonii principali în jurul căruia se va dezvolta conceptul de Capitală Culturală Europeană. Ne bazăm pe expoziţii de mare impact naţional şi internaţional, pe valorile patrimoniale, şi aici includ şi tablourile care trebuie returnate muzeului sibian. Eu pornesc de la ideea că retrocedarea este o certitudine, iar ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a afirmat că în această toamnă se reîntregeşte colecţia cu tablourile care acum se află la Bucureşti. Personal, nu am motive să pun la îndoială cuvântul domniei sale.
- Sentimental sunteţi legat de Sibiu, dar profesional? Aveţi altă variantă decât postura actuală de primar?
- Eu sunt mulţumit de postura mea de primar şi peste această postură nu există decât poporul şi Dumnezeu. Dacă faceţi referiri la alte oferte… pot să spun că am avut şi mai am asemenea propuneri, pentru funcţii de rang naţional şi nu numai. Dacă doream, făceam acest pas. Eu cred că locul meu este la Sibiu, iar sentimentul de reciprocitate îl simt şi din partea comunităţii, care mi-a demonstrat că este receptivă la solicitările mele în demersurile pe care le întreprind ca Sibiul să fie acolo unde îi este locul, loc pe care l-a pierdut în urma regimului comunist. Sibiul va rămâne un oraş eminamente românesc, cu tradiţii multiculturale şi multiconfesionale. Acest fapt o să-l constataţi la întrunirea internaţională ecumenică din 2007.
- Sunteţi membrul unui club elitist şi influent. Aţi folosit această influenţă în mandatul dvs.?
- Clubul LIONS este un club pozitiv, cu acţiuni de mare impact pentru cetăţeni, pentru România. Sigur că potrivit devizei clubului - "Noi servim", am folosit relaţiile personale pentru comunitate. Ca atare, nu pot să neg că nu sunt un om cu o anumită personalitate şi care are un cuvânt de spus.
- Sunteţi preşedintele Forumului Democrat German din România (FDGR). Aveţi probleme în interiorul formaţiunii privind celebra temă de acum a dosarelor Securităţii?
- Nu. Sincer să fiu, nici nu ne-a preocupat această temă tabu. Dacă ar exista probleme, sigur ele ar fi cunoscute de opinia publică. Pe de altă parte, sunt instituţii şi prevederi legale care rezolvă astfel de posibile cazuri.

"În ansamblu, aş fi dorit să fim în avans cu etapele de pregătire pentru 2007, dar multe întârzieri au fost cauzate de alegerile locale şi naţionale, de momentul nominalizării noastre în postura de Capitală Culturală Europeană, o nominalizare la fel de târzie. Totuşi, per ansamblu, ne-am mobilizat, am reconceput strategiile şi termenii de finalizare pentru obiectivele ce ne aşteaptă. Cred că, în final, vom avea ce arăta turiştilor şi investitorilor străini."

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite