Un medic este bănuit că i-a prescris unui pacient insulină pentru 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic este bănuit că i-a prescris unui pacient insulină pentru 22 de ani
Un medic este bănuit că i-a prescris unui pacient insulină pentru 22 de ani

Afacerile cu astfel de reţete au creat un prejudiciu estimat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la peste 500.000 de euro. Procurorii anchetează o grupare formată din doctorul Tiberius Mogoş, de la Institutul de diabet „N.C. Paulescu“, şi din farmacişti care au decontat reţete fictive la Casa de Sănătate.

Citiţi şi:


O farmacie din Capitală a doborât recordul la decontări la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). În numai jumătate de an, din vânzarea de insulină, a încasat peste 500.000 de euro. Ministerul Sănătăţii a aflat că „succesul financiar“ s-ar datora unei „asocieri“ dintre unii angajaţi ai lanţului de farmacii „2Na Farm“, un medic diabetolog de la Institutul Naţional de Diabet şi funcţionari ai CASMB.

În urma unui control al Ministerului Sănătăţii s-a descoperit că medicul Tiberius Mogoş ar fi prescris reţete care ajungeau şi la valori de câte o sută de mii de lei fiecare. Pacienţii erau apoi direcţionaţi către lanţul de farmacii „2NA Farm“, care încasau reţetele şi ulterior le decontau la CASMB. Comisia de control susţine că Programul naţional de diabet a fost astfel fraudat cu peste 2,1 milioane de lei, fapt pentru care a sesizat Parchetul General.

„Vor să-mi ia pacienţii“

Ministerul Sănătăţii susţine că, printre altele, medicul Tiberius Mogoş a prescris două reţete cu medicamente antidiabetice,depăşind 200.000 de lei. Reţetele includeau, fiecare, prescripţii medicale de câte 270 de bucăţi de stilouri cu insulină. Adică tratamentul unui diabetic pentru 22 de ani, în condiţiile în care prescripţiile nu se pot face pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.

Medicul susţine că a aflat despre raportul Ministerului Sănătăţii din mass-media, nefiind încă audiat în cadrul anchetei. „Acuzaţiile care mi se aduc sunt nişte aberaţii. Ceea ce se întâmplă acum este un mare jaf moral şi etic faţă de asiguraţii care plătesc“, a susţinut Mogoş pentru „Adevărul“. El a negat eliberarea unor reţete pentru persoane fictive, arătând că are săptămânal câte 350 – 400 de pacienţi bolnavi de diabet.

„Probabil vor să îmi ia pacienţii să-i redistribuie altor medici. Restul medicilor au doar câte 80 – 90 de pacienţi săptămânal, pentru că oamenii vor să vină la mine. De aici au apărut, probabil, duşmăniile“, a mai spus doctorul. În ceea ce priveşte relaţia sa cu lanţul de farmacii „2NA“, Mogoş a admis că jumătate dintre reţetele prescrise de el au ajuns la aceste farmacii, dar numai pentru că aici s-ar găsi întotdeauna insulină. „Nu am îndrumat pe nimeni niciodată să meargă la o anumită farmacie. Pentru mine e şocant tot ce aud“, a conchis medicul care, în ultimii trei ani, a prescris reţete de peste trei milioane de euro.

În 2007, medicul Tiberius Mogoş a prescris reţete în valoare de 1,44 milioane de euro, iar în 2008 de 1,54 milioane de euro.

Reţetele, eliberate de aceeaşi farmacie

Comisia de anchetă din cadrul Ministerului Sănătăţii a stabilit că reţetele prescrise de Tiberius Mogoş au fost eliberate de aceeaşi farmacie. Potrivit Newsin, este vorba despre farmacia „2NA“, din zona Piaţa Universităţii, de la sediul căreia procurorii au ridicat deja mai multe înscrisuri pentru a stabili dacă reţetele au fost eliberate unor pacienţi fictivi sau care nu sufereau de afecţiunile trecute în prescripţiile medicale.

Reprezentanţii farmaciei au declarat pentru Mediafax că în cazul reţetelor în care s-au prescris 270 de stilouri de insulină, farmaciştii nu au eliberat decât trei bucăţi pentru fiecare reţetă. Aceiaşi reprezentanţi  au recunoscut, în cele din urmă, că cererea de decontare către CNAS s-a făcut pentru întreaga cantitate, de 270 de doze, nu pe cea eliberată. Contactaţi de ziarul „Adevărul“, reprezentanţii lanţului farmaceutic „2Na Farm“ au schimbat discursul. „Nu ştiu nimic. Pentru mine nu există un «caz Mogoş». Nu aveţi decât să vorbiţi cu doctorul“, a declarat Rusu Constatin, directorul economic al societăţii.

Comisia de control a ministerului susţine că la farmacia „2NA Farm“ au mai fost nereguli. Astfel, o parte din reţetele emise de Tiberius Mogoş au fost înregistrate pe numele unei doctoriţe. Aceasta figurează cu 21.000 de reţete prescrise la 2.000 de diabetici din lista ei de pacienţi, deşi media pe un semestru nu poate depăşi 4-5.000 de reţete pentru numărul pacienţilor trataţi. Singura companie de pe piaţă care distribuie stilourile cu insulină este reprezentanţa firmei daneze Nova Nordisk. Reprezentanţii firmei nu au dorit să facă niciun fel de comentariu în legătură cu acest caz. 

În cadrul anchetei, Parchetul urmează să stabilească dacă funcţionarii din cadrul Casei de Sănătate Bucureşti (CASMB) însărcinaţi cu validarea reţetelor au fost implicaţi în această afacere. Funcţionarii CASMB sunt suspectaţi de implicare întrucât cantităţile mari de pe reţetă le-ar fi putut atrage atenţia la momentul validării ei, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, ei au şi aprobat decontarea sumelor imense.

Anchete la Cluj şi la Iaşi

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a cerut ca medicului Tiberiu Mogoş să i se retragă, până la finalizarea anchetei, dreptul de-a mai prescrie reţete.

„Reţetele n-au fost eliberate, n-au ajuns niciodată în farmacie. Este doar un circuit scriptic în farmacie. Verificările ministerului au arătat că la farmacia respectivă au fost decontate 9.000 de reţete dubioase. Este o problemă şi cu cei care se ocupă de validarea acestor reţete, probabil că ar fi trebuit să se sesizeze dacă era decontată o reţetă de 100.000 de lei“, a declarat Bazac. El a cerut închiderea farmaciei şi recuperarea pagubei. Ancheta se va extinde la Iaşi şi la Cluj-Napoca, unde numărul prescrierilor şi valoarea acestora sunt foarte mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite