Moţiunea de cenzură şi protestele de la Parlament, în viziunea presei străine: Ameninţarea continuă a instabilităţii politice continuă să submineze economia precară a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Boc abia a supravieţuit moţiunii de cenzură faţă de planul de austeritate care a scos mii de români în stradă, în semn de protest, dar prin care se încearcă evitarea unui haos politico-social de tipul celui care afectează Grecia, notează presa internaţională.

Respingerea moţiunii de cenzură de către forul legislativ al României va ajuta statul să primească următoarea tranşă de bani din acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană, scrie publicaţia "The New York Times". Totodată, ei notează că ameninţarea continuă a instabilităţii politice subminează economia precară a României, în ciuda supravieţuirii Guvernului Boc în faţa moţiunii.

Guvernul de centru-dreapta abia a supravieţuit moţiunii de cenzură, în timp ce mii de români furioşi au protestat în faţa Parlamentului împotriva măsurilor de austeritate prin care se încearcă evitarea unui haos social şi politic de tipul celui care afectează Grecia.

"The New York Times" îl citează pe economistul Radu Soviani, potrivit căruia "românii nu au simţit încă criza. Când măsurile de austeritate vor fi implementate, va fi pus gaz pe foc, mai ales când există senzaţia că guvernul nu-şi asumă vina dezastrului produs".

Site-ul de business Bloomberg scrie despre eşecul tentativei de a ajunge la un acord cu guvernul, pe care sindicatele din România au întreprins-o prin negocieri repetate, mai multe săptămâni la rând. De asemenea, Bloomberg notează că a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene se bazează pe împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru a-şi redresa economia, afectată de cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani.

Mai citiţi:

Cum s-au desfăşurat protestele din 1933 de la Atelierele CFR Griviţa şi cine a fost în spatele acestora

Protestul a mii de bugetari şi pensionari ce a avut loc, ieri, în faţa Palatului Parlamentului a atras atenţia şi Euronews, care notează că moţiunea de cenzură a opoziţiei a condamnat o formă de "genocid social". În replică, premierul Emil Boc a declarat că este vorba de un gest de responsabilitate, pentru nu intra în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensile viitoare.

CNN a tratat acţiunile de ieri din Capitală, mai degrabă, din punct de vedere social, descriind cei aproape 5.000 de români care au protestat faţă de planul impopular de austeritate prezentat de guvern. Protestatarii au încercat să depăşească gardul Palatului Parlamentului şi să pătrundă cu forţa în interior, în ciuda eforturilor a 1.000 de poliţişti mobilizaţi la faţa locului. Demonstranţii au dat foc unor efigii ale membrilor guvernului, iar pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările, relatează CNN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite