Povestea proxenetei Mariana Baboş care a făcut milioane de euro din sexul plătit. A murit săracă, conturile, maşinile de lux şi vilele au fost sechestrate de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Babos
Mariana Babos

După ce a condus o reţea de prostituţie care a obţinut venituri de peste cinci  milioane de euro în perioada 2000-2003, Mariana Baboş (59 ani), cunoscută sub numele de „Mariana cur de fier” sau „Marian Nebuna”, a murit săracă, miercuri la Spitalul Judeţean din Galaţi, unde era internată de câteva zile cu probleme cardiace.

În perioada comunistă, Mariana Baboş a fost una din cele mai cunsocute prostituate ale oraşului Galaţi. După revoluţşie, ea s-a reprofilat în proxenetă, cu ajutorul rudelor sale controlând traficul de femei din judeţul Galaţi. Apogeul carierei „Marianei cur de fier” a fost atins în anii 2000-2003, când reţeaua pe care o coordona, alcătuită din peste 200 de fete, a obţinut venituri de peste cinci  milioane de euro, conform calculelor făcute de procurorii DIICOT.

DIICOT a pus sechestru pe conturi, maşini de lux şi vile

Banii strânşi de aceasta au fost cheltuiţi pe maşini de lux, imobile şi bijuterii. Procurorii DIICOT  au pus în 2008 sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale clanului Baboş. Două automobile luxoase, Audi Q7- proprietatea Marianei Baboi şi un BMW M5, kilograme de bijuterii din metale preţioase- găsite la domiciliul lui Ascanio Baboş.


Sechetrul a  fost aplicat şi pe toate vilele şi apartamentele clanului din Galaţi.
Toate conturile membrilor familiei Baboş, în lei sau în valută au fost indipsonibilizate de DIICOT prin aplicarea sechetrului asigurator. În casele clanului, procurorii au luat banii găsiţi : 5.100 euro, 65 lire sterline, 4  USD şi 2.400 lei.

Nu avea cazier în 2008

În anul 2008, atunci când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Galaţi au început monitorizarea proxenetei aceştia au constat că nu avea cazier. Reţeaua care trafica fete în străinătatea şi se ocupa cu proxentismul în judeţul Galaţi era condusă cu o mână de fier de aceasta, prin intermediul fiului său Ascanio Baboş şi a nurorii sale Cătălina Loredana Baboş.

În acest dosar, Tribunalul Galaţi a dat pedepse grele clanului Baboş. Ascanio a primit o condamnare de 15 ani, iar Mariana Baboş - 9 ani.  În septembrie 2011, Curtea de Apel Galaţi a decis reducerea pedepsei în cazul „Marianei cur de fier” după ce a denunţat la DNA mai mulţi avocaţi care se lăudau cu influenţa lor asupra unor magistraţi gălăţeni.

Au început cu prostituţia în Turcia şi au continuat în Spania

Procurorii care au anchetat acest dosar au remarcat că gruparea Baboş trăia în condiţii modeste, dar din anul 2000 au luat hotărârea să obţină sumele de bani necesare asigurării unui nivel de viaţă peste limita normalităţii prin racolarea de tinere pe care apoi să le exploateze în străinătate prin determinarea acestora la practicarea prostituţiei.” Iniţial, aceştia au desfăşurat activităţi de acest gen pe teritoriul Turciei însă, după anul 2002, au ales ca ţară ţintă a traficului de fiinţe umane Spania”, susţin procurorii DIICOT. Ei au ales această ţară ţintă, întrucât în Spania prostituţia deşi nu este legală este tolerată, putând fi practicată în stabilimente special amenajate, care funcţionează sub forma unor „cluburi”.

Gruparea Baboş era organizată după model mafiot, fiecare membru avea o poziţie bine stabilită. Astfel, “Mariana cur de fier” avea rolul de a racola tinere, de a le caza pe acestea în locuinţa sa cât şi de a le facilita obţinerea paşapoartelor. Fiul său, Ascanio îi revenea atât sarcina de a racola tinere, cât şi de a le transporta în Spania, unde le caza în imobile închiriate Cătălina-Loredana Baboş şi Ionica Blănaru aveau rolul de a le primi pe tinere în Spania, de a le caza, de a le „introduce” la club şi de a le supraveghea în timp ce practicau prostituţia, colectând de la acestea sumele obţinute. Anica Lovin avea, în general, în cadrul grupului atât rolul de a racola tinere, de a le caza pe acestea în locuinţa sa până la plecarea acestora spre Spania. Marius Stângă  avea în general rolul de a transporta tinerele spre Spania, însoţindu-le pe acestea până la destinaţie, activitatea acestuia desfăşurându-se însă anterior anului 2003.

“De remarcat este că inculpata Baboş Mariana acţiona asupra tinerelor convingându-le să meargă în străinătate şi asigurându-le că <<nimeriseră pe mâini bune>> şi că-şi <<puteau face viitorul alături de fiul său>> – inculpatul Baboş Ascanio, chiar în condiţiile în care acesta era căsătorit cu inculpata Baboş Cătălina Loredana. Inculpata îşi justifica acţiunile faţă de victime prin aceea că <<ea dorea doar să le ajute>>”, au remarcat procurorii DIICOT.

Fetele erau fotografiate pentru a fi şantajate

Un alt aspect ce nu trebuie scăpat din vedere este acela că Ascanio Baboş  obişnuia să le fotografieze pe victimele traficului în ipostaze sexuale explicite, stocând imaginile şi filmele, având astfel posibilitatea să le şantajeze pe tinerele care ar fi dorit să fugă de sub influenţa sa. În Spania, gruparea infracţională şi-a stabilit aria de activitate în localitatea Alicante, victimele fiind determinate să se prostitueze în anumite cluburi, în care membrii grupului infracţional puteau controla uşor activitatea tinerelor, în special ca urmare a prieteniilor pe care le legau cu patronii acestora.

Prostituţie în cluburile „La Salsa” şi „Maximo”

Astfel, s-a stabilit că membrii grupului infracţional plasau cu preponderenţă tinerele pentru a practica prostituţia în cluburile „La Salsa” şi „Maximo”, dar au existat şi situaţii când pentru a evita depistarea acestora de către raziile autorităţilor spaniole aceştia mutau tinerele în alte cluburi. “În perioada anilor 2002-2008 membrii grupării au acţionat asupra unui număr de câteva zeci de victime, dintre care în cursul urmăririi penale s-a reuşit audierea unui număr de 18 victime ale traficului de fiinţe umane, activitatea infracţională desfăşurată asupra acestora fiind întreruptă, practic, de reţinerea inculpaţilor în data de 18 august 2008”, mai arată procurorii DIICOT:

Transferuri monetare de jumătate de million de euro

În urma cercetărilor efectuate au fost identificate un număr de 431 de tranzacţii reprezentând transferuri monetare efectuate prin serviciile Western Union şi Money Gramm. Aceste tranzacţii au fost identificate ca fiind efectuate fie de către o parte a tinerelor ce erau exploatate de membrii grupului infracţional, fie având ca destinatari membrii grupului infracţional.
În urma efectuării analizei transferurilor monetare s-a stabilit că au fost transferate prin serviciile specializate următoarele sume, pe de o parte între tinerele exploatate ori membri ai grupului infracţional (expeditori), iar pe de lată parte între membri ai grupului infracţional ori persoane interpuse (destinatari): 335.496 euro, 87.144 USD, 1.600 mărci germane şi 194 dolari canadieni. Cea mai mare parte a banilor au ajuns la Ascanio Baboş.

Fiul proxenetei agăţa prostituatele după metoda „lover boy”

Una din convorbirrile telefonice interceptate de SRI şi băgate în dosarul de anchetă a fost păstrată pentru a prezenta „modul insidios” în care Ascanio Baboş se purta cu tinerele exploatate, determinându-le să creadă că doar cea căreia i se adresa „prezintă importanţă” şi că avea intenţia de „a-şi face viitorul împreună”. Discuţia este din data de 17.09.2008, ora 20:02:03, când Ascanio a luat legătura cu una din prostituatele din Spania.

Ascanio Baboş: Da,da!Mai faci ce faci si vii o saptamana-doua acasă,
baba mea!
Doamnă: Da!
Ascanio Baboş: Mai stam si noi doi!
Doamnă: Ihi!
Ascanio Baboş:: Sa plece astea si sa mai stam si noi doi!
Doamnă: Numai noi doi. Nu iti mai trebuie nimeni,nu?
Ascanio Baboş: Numai noi doi! Aoleu! Tura asta daca mai vine cineva
ma duc direct la spitalul de nebuni!
Doamnă: Hi,hi,hi!
Ascanio Baboş: Bag p... de te mint! Nu mai pot!
Doamnă: M-a intrebat si mama, mi-a dat aseară mesaj! Ca sa nu ma sune,ca o expediam imediat!
Ascanio Baboş: Da,da!
Doamnă: Ma intreba ce faci? Daca ai venit? I-am zis cam pe luni, asa!
Ascanio Baboş: Da,da!
Doamnă: I-am zis ca da ai venit, mai ai o ora, ca s-a dus cineva dupa tine la aeroport!
Ascanio Baboş: Da!
Doamnă: Ca de abia aşteaptă sa...
Ascanio Baboş: Ha,ha,ha!
Doamnă:: Eu te aştept dar tu nu vii!
Ascanio Baboş: Ei vreo doua zile! Poti sa spui si tu ca a intervenit ceva in tara! A plecat el inainte si săptămâna care vine mi-a luat si mie bilet, vin si eu.. .oricum.. .sa ramana...
Doamnă: Da! Ei nu prea.. .oricum cand esti tu si iti aude vocea... in rest s-a obişnuit cu tine...
Ascanio Baboş: Da,da!
Doamnă:: Nu ma pune la incercare ca o expediez imediat!
Ascanio Baboş: Ha,ha,ha!Da, babuta mea!
Doamnă: Cand o fi mai târziu ii spun eu!
Ascanio Baboş: IhiîApai, ce dracu sa mai faci?
Doamnă: Mi-e dor de tine! De cand nu te-am mai auzit!
Ascanio Baboş: Da! He,he!Si eu ma gândeam la tine, de asta te-am si sunat!Oare ce o mai fi facand nebuna asta?Sa ii mai aud vocea!
Doamnă: Ooo, baba.. .am găsit o cartela de Italia parca...
Ascanio Baboş: Da!
Doamnă: Mesaje de cand, din aia veche,stii... din 2006...
Ascanio Baboş: Bai esti nebuna!
Doamnă:: Mesaje...ce ma mai minteai tu pe mine!Am citit acum, uite-l, ma!
Ascanio Baboş: Ce ziceam, fa nebuno?
Doamnă: Ma mai minteai la inceput...
Ascanio Baboş: Dar cu ce te minţeam, fa babo, fa!
Doamnă: Lasa ca am sa ti le arat sau am sa ti le scot!
Ascanio Baboş: Ia chiar te rog sa mi le citeşti!
Doamnă: Am sa ti le citesc!Am sa ti le arat cand o fi!Ce radeam singurica!Am făcut curat prin sertare si...am dat de ele...cu noi la inceput... din prima zi sau a doua...
Ascanio Baboş: Aha!Da!
Doamnă: Ha,ha,ha! Amintiri!Nu-mi venea sa cred!
Ascanio Baboş: Ha, ha, ha! Escroc sentimental! ! 
Doamnă: Da!
Ascanio Baboş: Hai ca nu te minţeam, fa baba!
Doamnă: Ce?
Ascanio Baboş: Sa mor eu daca te minţeam!
Doamnă: Da, de unde stii tu ce e in mesaj?
Ascanio Baboş: Pai, in general asa sa stii ca nu prea te-am mintit! Cu ceea ce am discutat asa de cand suntem impreunaîSa stii ca nu prea am minţit in legătura cu relaţia noastră!
Doamnă: Da?
Ascanio Baboş: Nu, pe bune!Ca nu s-a ivit sa iasa!Ca nu s-a putut, ca nu sunt bani sau nu asta, ai inteles-o, si s-a lungit, asta a fost cu totul altceva! Dar asa.. .Mare parte au fost vorbe adevărate!Poftim?
Doamnă: Vezi daca esti sincer?
Ascanio Baboş: Sunt,babuta mea!Sunt!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite