Cum poţi să furi 50 de mitraliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe pistoale-mitralieră şi o mitralieră cu afet au dispărut din depozitul de armament din comuna ilfoveană Ciorogârla. Alarma a fost dată, miercuri, la amiază, de santinela care păzea depozitul UM 01916. Dispăruseră peste 50 de pistoale-mitralieră şi o mitralieră cu afet.

Conform unor surse din cadrul anchetei, hoţii au săpat pe sub gardul unităţii într-o zonă aflată în afara razei vizuale a santinelelor. După ce au spart depozitul, hoţii nu au putut trece lăzile cu arme pe sub gard din cauza dimensiunilor cutiilor, aşa că au lărgit groapa cu ajutorul unor baionete.

În apropierea unităţii au fost găsite mai multe lăzi goale, anchetatorii putând astfel să aproximeze numărul armelor furate. Ieri, la ora închiderii ediţiei, angajaţii unităţii militare încă făceau inventarul bunurilor din magazia prădată. Printre suspecţi se află mai mulţi foşti salariaţi, dar şi câţiva localnici angajaţi la UM 01916, unitate aflată în subordinea Aviaţiei Militare. O parte din aceştia au fost deja audiaţi de procurori.

Mai mulţi localnici, paznici la depozit

Localnicii din Bolintin şi Ciorogârla, cele două comune aflate la graniţa dintre judeţele Ilfov şi Giurgiu, povestesc că ar fi de fapt vreo 10 săteni care lucrează ca paznici la depozit, unii foşti militari reîncadraţi. Le este frică să vorbească mai mult, deoarece nu vor să fie interogaţi de Poliţia militară. Câţiva dintre ei dezbăteau subiectul, mai mult în şoaptă, la o cârciumă din sat. Spuneau că cei care lucrau la depozit au fost luaţi pe sus şi puşi să dea declaraţii, încă de la primele ore ale dimineţii.

„Am auzit că i-au luat azi-noapte pe la 3 (n.r. - noaptea de miercuri spre joi) şi ­i-au dus la unitate să-i ia la întrebări. Înainte erau mai mulţi angajaţi aici, la depozi. Dar acum am înţeles că le dădeau bani puţini, cel mult 10 milioane (n.r - 1.000 de lei noi)“, a povestit Niculae Avram, un sătean din Ciorogârla. „Nici cei angajaţi nu au voie să spună, acolo depun un jurământ, vă daţi seama, este vorba despre siguranţa naţională“.

Parchetul Militar anchetează furtul

Parchetul Militar a dispus începerea urmăririi penale „in rem“ - având doar fapta, nu şi suspecţii - sub aspectul săvârşirii de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn. „Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat, pe 28 ianuarie, de către Ministerul Apărării Naţionale cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 12.00-12.30, la UM 01916 Ciorogârla, judeţul Ilfov, în timpul efectuării controlului magaziilor din incinta unităţii, s-a constatat lipsa lacătelor de la uşile unui depozit, iar în interiorul acestuia au fost observate urme de sustragere de materiale“, se arată într-un comunicat al Parchetului Militar.  

Teoretic, norme stricte de pază

Paza depozitului de arme de la Ciorogârla era asigurată în baza unor norme foarte stricte de soldaţi gradaţi, militari angajaţi în cadrul UM 01916, pe care aceştia nu le-ar fi respectat. Gărzile sunt asigurate în trei schimburi, unul fiind în postul de pază (santinela), altul de veghe, pregătit să intervină în caz de urgenţă, iar ultimul la odihnă. În timpul gărzii, santinela nu are voie să părăsească postul şi trebuie să supravegheze şi să raporteze tot ce se întâmplă în aria sa.

Filtre ale poliţiei pe drumurile din zonă

Zeci de maşini ale MAP, MAI şi SRI s-au perindat, ieri, prin pădurea de la Ciorogârla, unde se află depozitul de armament al Aviaţiei Militare. Singurul drum de acces spre unitatea militară era păzit de jandarmi, care ţineau la distanţă orice persoană „neavizată“ care ar fi vrut să intre. Echipaje ale Poliţiei Rutiere şi de intervenţie rapidă „puricau“ orice maşină suspectă care trecea prin zonă. Pentru că ştiau despre ce este vorba, şoferii se conformau, opreau şi deschideau portbagajele maşinilor pentru a fi controlate.

Precedente

În octombrie 2005, un plutonier şi un sergent-major de la UM 1038 Borşa au subtilizat cinci pistoale-mitralieră şi muniţie aferentă, pe care le-au vândut pentru 2.900 de euro. Cei doi au fost prinşi şi condamnaţi la câte patru ani de detenţie.

În august 2002, Dra­goş Ciupercescu a furat şapte grenade, 10 focoase şi 144 de cartuşe din depozitul de muniţii al Unităţii Militare 01348 Bucureşti. În noiembrie, Ciupercescu a detonat o grenadă în faţa Liceului „Jean Monnet“, rănind cinci elevi. O a doua grenadă a fost amplasată în Parcul Cişmigiu. A fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru terorism.

În februarie 2002, doi militari în termen au fugit înarmaţi de la o unitate militară din Frânceşti - Vâlcea. Au fost prinşi a doua zi, dar în timpul fugii lor au ucis două persoane şi au rănit grav o a treia.

În mai 1996, soldatul Gabriel Cotea a dezertat înarmat dintr-o unitate militară din Capitală. Doi poliţişti au fost ucişi de Costea cu o rafală de pistol-mitralieră, în timp ce încercau să-l reţină. În timpul căutărilor, un alt militar în termen a fost împuşcat mortal de poliţişti pentru că nu s-a supus somaţiilor. Cotea a fost condamnat pe viaţă.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite