Cum de a fost posibil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au murit 12 oameni, oficialii din Valea Jiului spun că s-a lucrat în condiţii normale. Exploziile din subteranul minei Petrila, care au ucis 12 ortaci şi au rănit alţi 14, scot la iveală condiţiile riscante în care muncesc minerii din Valea Jiului.

Până la elucidarea împrejurărilor în care s-au produs exploziile, trebuie spus că normele de securitate a muncii sunt extrem de stricte în subteran. În primul rând, cărbunele are tendinţa de a se autoaprinde la primul contact cu aerul, de aceea se iau o serie de măsuri de prevenire a fenomenului.

De asemenea, concentraţia de gaz metan din atmosfera abatajelor trebuie monitorizată permanent, iar atunci când e depăşit nivelul maxim de 2%, se decuplează automat instalaţia electrică. În fine, dacă totuşi zăcământul s-a autoaprins, întregul personal trebuie evacuat imediat – pericol de explozie! Or, din relatările unor martori oculari reiese că tocmai aceste norme nu au fost respectate. Oricum, ancheta oficială va trebui să aducă răspunsuri concrete la câteva întrebări pe care le-am formulat în caseta alăturată.

Salvatorii n-au mai putut fi salvaţi

Sunt voci care spun că salvatorii nu aveau ce să caute după prima explozie în subteran, însă directorul pentru securitate minieră din cadrul CNH Petroşani, Petru Drăgoescu, explică de ce conducerea EM Petrila a luat hotărârea de a retrimite echipele de salvatori în mina ucigaşă. „După o explozie sunt răniţi, iar noi aveam obligaţia să îi ajutăm pe oamenii aceia, să ne scoatem ortacii din subteran.

Drept pentru care acel timp de care spuneţi dumneavoastră, 24 sau 48 de ore, de fapt este o chestie destul de relativă, iar obligaţia noastră, cel puţin morală, este de a intra să salvăm ortacii, lucru care s-a şi întâmplat”, a completat Drăgoescu. În ce priveşte cauzele şi împrejurările producerii acestui accident, cercetările deja au fost demarate de către instituţiile abilitate. „Toate rapoartele vor fi făcute publice şi noi vom lua cu fermitate toate măsurile care se impun”, a promis ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Era de-ajuns o scânteie...

„Focul mocnit există în mină, nu poate fi stins, ci se izolează prin zidirea zonei respective. Acest lucru se face cu nămol, aşa că se poate întâmpla ca zidul să crape. Totodată, utilajele din mină funcţionează cu curent electric. Cablurile se încing şi este suficientă o scânteie cât de mică să se producă o tragedie. Exploziile sunt imprevizibile şi deosebit de puternice. Şina de cale ferată în mină este făcută ca şi tirbuşonul, deci este clar că a fost o explozie deosebit de puternică”, a explicat un inginer din Valea Jiului.

Metan în limite normale

O altă ipoteză este cea potrivit căreia minerii au spart un perete de cărbune şi au dat peste o pungă cu gaz metan. Deşi mai mulţi ortaci au declarat că toată săptămâna au fost probleme cu metanul în subteranul EM Petrila, iar chiar în noaptea premergătoare accidentului un miner a avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza gazului, oficialii din minerit spun că gazul era în limite normale.

„În ceea ce priveşte concentraţiile de metan, precizez că au fost verificate toate înregistrările de la punerea în funcţiune a acestui abataj şi până în prezent, iar valorile metanului nu au depăşit limitele maxime admise pentru lucrul în subteran, adică de 2%. Mai exact, la ora producerii deflagraţiei, concentraţia de metan pe lucrarea proaspătă era în valoare de 0,35 %, iar pe evacuare, de 0,55%”, a mai spus Petru Drăgoescu.

El crede că acumularea de metan a venit din spaţiul exploatat, care „nu poate fi controlat prin mijloace curente de verificare a atmosferei din subteran”. Ministrul Muncii, Mariana Câmpean, a declarat ieri, la Petroşani, că minerii răniţi, dar şi familiile celor decedaţi, precum şi copiii acestora vor primi ajutoare din partea guvernului.

Opt răniţi, în stare gravă la Bucureşti

Opt dintre minerii răniţi au fost aduşi, ieri, în Capitală. Cinci au fost internaţi la Spitalul de Arşi, iar trei la Spitalul de Urgenţă Floreasca. „Cei cinci mineri internaţi la Spitalul de Arşi au leziuni ale căilor inhalatorii superioare, care riscă să determine un stop cardiorespirator“, a declarat Cristian Niţescu, directorul medical al instituţiei.

“Pronosticul nostru este foarte rezervat la cei cu suprafeţe foarte mari, chiar mult mai întunecat. În general pentru toţi pacienţii pronosticul este foarte rezervat, datorită acestor leziuni de căi respiratorii superioare”, a precizat dr.Cristian Niţescu.

Specialistul a adăugat că doar trei mineri dintre cei aduşi la spital prezintă arsuri cutanate pe 80-85% din suprafaţa corpului.
Dintre cei de la Spitalul Floreasca, doi au arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului şi arsuri ale căilor respiratorii aeriene, iar cel
de-al treilea miner rănit are un traumatism cranio-cerebral şi unul de antebraţ.


De ce era directorul adjunct în mină?

Printre minerii surprinşi în subteran la momentul exploziei se afla şi directorul-adjunct al Minei Petrila, inginerul-şef Iosif Brad. Deşi este o obligaţie a directorilor să coboare în mină în fiecare zi, ei nu o fac decât foarte rar. Astfel, prezenţa lui Brad în subteran într-o zi de sâmbătă ridică semne de întrebare.

De la conducerea minei a fost suspendat directorul Aurelian Necula.

Bilanţul accidentului

Morţi

image


1. Brad Iosif – inginer-şef
2. Holingher Doru – şef sector
3. Stoian Vasile – miner
4. Măţan Adrian – miner
5. Mateş Dan – sondor
6. Moş Silviu – miner-şef
7. Şipoş Cristian – miner
8. Alecsa Alin – sondor
9. Frăţilă Daniel – miner-şef
10. Elekeş Attila – miner
11. Vişan Trandafir – adjunct-şef sector
12. Puian Nicolae – miner-şef de brigadă




Răniţi

image


1. Socolescu Alexandru – miner
2. Lăban Cristian – lăcătuş
3. Tirintică Victor – inginer
4. Matei Petru – muncitor necalificat
5. Loghin Constantin – lăcătuş
6. Alexa Nicolae – miner
7. Iordache Nicolae Florin – ajutor miner
8. Bodoni Şandor – miner
9. Bîlbă Sorin Mihai – miner-şef brigadă
10. Trăilă Sorin – artificier
11. Badea Vasile – miner-şef de schimb
12. Petru Leonte – miner
13. Bâran Alin – miner
14. Pristea Nicolae – miner

Potrivit unor surse din conducerea Minei Petrila, mâine după-amiază va coborî în subteran o echipă de salvatori pentru a recupera cadavrele ortacilor rămaşi în mină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite