Garda de mediu a amendat combinatul Azomureş cu 80.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Gărzii de Mediu Mureş a anunţat, luni, că a dispus amendarea combinatului Azomureş cu 80 000 de lei, după ce a fost sesizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului că, timp de trei zile consecutiv, la Târgu Mureş au fost înregistrate depăşiri ale valorilor maxime la emisiile de amoniac.

"Societatea Azomureş nu a respectat prevederile autorizaţiei integrate de mediu privind limitele admise la emisiile de amoniac, fapt pentru care s-a aplicat o amenda contravenţională în cuantum de 80.000 de lei. Conducerea agentului economic a semnat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei având unele obiecţiuni, şi anume: nu recunosc ca reale rezultatele monitorizarii efectuate de APM Mureş şi implicit poluarea produsă în municipiul Tg Mureş”, a declarat comisarul de mediu, Dana Burdeti, citat de corespondentul NewsIn.

Aceasta a precizat că luni comisarii GNM CJ Mureş au efectuat un control la Azomureş pentru verificarea cauzelor care au dus la aceste depăşiri ale concentratiilor maxime admise prin autorizaţia integrată de mediu. “S-a constatat că Azomureş a funcţionat la  o capacitate de producţie sub capacitatea maximă autorizată. În această perioadă, pe platforma Azomureş nu au avut loc incidente tehnice, avarii ori alte evenimente care puteau genera emisii de amoniac suplimentare faţă de condiţiile normale de funcţionare a instalaţiilor”, a spus Dana Burdeti.

Potrivit măsurătorilor APM, de joi până duminică, în diferite intervale orare, s-au înregistrat 28 de depăşiri ale concentraţiei de amoniac, depăşirea maximă fiind de 4,6 ori faţă de limita maximă admisă la probele de 30 de minute. De asemenea, s-au înregistrat două depăşiri şi la proba medie zilnică din 20 noiembrie şi din 22 noiembrie (măsurătoare de 24 de ore) valoarea măsurată fiind de 2,54 ori depăşită faţă de limita maximă admisă, această valoare indicând o concentraţie crescută a amoniacului pe toata perioada zilelor respective.

“Pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în atmosferă -ceaţă densă - aceste emisii de amoniac provenite din instalaţiile de la Azomures nu s-au dispersat în totalitate, acumulându-se în aerul din Târgu Mureş, ceea ce a condus la înregistrarea acestor depăşiri”, a explicat comisarul.

În acest an, Garda de Mediu Mureş a amendat Azomureş pentru poluări repetate cu amoniac de două ori, o dată cu 50.000 de lei şi altă dată cu 20.000 de lei. Ambele amenzi sunt contestate în instanţă, chiar dacă prima amendă a fost plătită jumătate din minim.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite