UPDATE Mona Pivniceru este ţinută în corzi de colegii ei. Şedinţa CSM s-a anulat din lipsă de cvorum. Ponta: "Este absolut dezamăgitor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiţiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

UPDATE 11:35 Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, s-a arătat dispusă de a participa oricând la şedinţa CSM, relatând presei că este în Bucureşti toată săptămâna. De asemenea, ea a menţionat că nu este în concediu, "aşa cum se întâmplă în situţia altor colegi", iar acţiunea CSM de a lua act de demisia Monei Pivniceru este "o măsură formală".

UPDATE 11:20 Membrul CSM Corina Dumitrescu a declarat că este dispusă să aştepte oricât pentru ca Consiliul să aibă cvorumul, astfel încât magistraţii să ia act de demisia Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură.

Întrebată de ce nu s-a votat telefonic, la fel ca altă dată, Dumitrescu a negat că ar fi existat o asemenea practică în interiorul CSM şi a adăugat că nu i s-a solicitat un asemenea vot.

UPDATE 10:56 Judecătorul Ana Lăbuş  nu s-a prezentat la şedinţa CSM.

Premierul Victor Ponta a declarat la ieşire următoarele: "Eu am făcut o propunere. Am fost prezent. Pot să spun că e absolut dezamăgitor. Încă odată eu nu am niciun plan. E vorba cum funcţionează sistemul. Mâine e rectificarea bugetului, trebuie să decidem ce facem cu codul de procedură civilă. Aici nu era vorba de Băsescu. Aici e vb că de 3 zile CSm nu are cvorum să ia act de demisia unui om. E mai mult decât dezamăgitor. pentru Justiţie cel care s epoate bate e ministrul J. Eu sunt prim ministru.  Cred că doamnele si domnii din CSM şi justitia.... e in interesul lor să aibă un ministru al Justiţiei. De ce nu reuşesc să se adune in cvorum. dacă mâine nu e cvorum la Parlament să se întoarcă domnul Băsescu. Consider că e anormal.  M-am săturat de ipocrizie".

UPDATE 10:33 Şedinţa CSM a fost anulată din lipsă de cvorum. La întrunire nu s-au prezentat decât 14 membri ai Consiliului, din cei 19.

UPDATE Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul CSM. "Eu cred că e o zi importantă. Imi doresc să avem un ministru al Justiţiei. Este pentru prima dată  când un ministru al Justiţiei provine direct din rândul judecătorilor. Ministrul Justiţiei are multe de făcut", a declarat Ponta. Întrebat de ipostaza în care a fost surprinsă Pivniceru, în maşina lui Andrei Năstase, Ponta a menţionatcă aceasta nu ştia a cui este maşina.

De asemenea, premierul a afirmat că este convins că în CSM "nu vor fi jocuri politice".

UPDATE 9:46 Procurorul General al României, Laura Codruţa Koveşi, participă la şedinţa CSM.

Judecătorul Cristian Danileţ, membru CSM, a declarat înainte de începerea şedinţei că "demisia Monei Pivniceru nu este nicio pierdere" şi că speră să se întrunească cvorumul, pentru că există şi alte puncte pe ordinea de zi.

Judecătorii se întrunesc astăzi de la ora 10, să ia act de demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratură, procedură necesară pentru ca ea să poată prelua portofoliul Ministerului Justiţiei, unde fusese propusă de către premierul Victor Ponta. Potrivit programului comunicat de Guvern, prim ministrul participă la şedinţa CSM.

Demisia Monei Pivniceru din magistratura nu este insa pe ordinea de zi a sedintei CSM. Pentru a intra in discutie trebuie suplimentata ordinea de zi prin vot, la inceputul sedintei. Potrivit legii, sedintele plenului CSM trebuie sa indeplineasca conditia de cvorum, respectiv prezenta a 15 din cei 19 membri ai Consiliului.

Premierul, care conduce interimar Justitia, a declarat marti ca Pivniceru ar putea depune juramantul chiar miercuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite