25 de persoane, anchetate pentru un prejudiciu de 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate (D.I.I.C.O.T.), sub supravegherea procurorilor, au finalizat, recent, un dosar penal în care sunt implicate 25 de persoane din

Ofiţerii Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate (D.I.I.C.O.T.), sub supravegherea procurorilor, au finalizat, recent, un dosar penal în care sunt implicate 25 de persoane din Vaslui, Bârlad şi Iaşi.
Organizate într-un grup infracţional, acestea au prejudiciat 150 de firme cu peste 1,5 milioane de euro, prin tranzacţii pe care le-au efectuat în perioada 2004-2005. Toate cele 25 de persoane au fost trimise în judecată, nouă fiind arestate preventiv. Ca mod de operare, grupul infracţional prelua societăţi comerciale şi le folosea pentru emiterea de instrumente de plată (file CEC şi bilete la ordin), în condiţiile lipsei totale de disponibil şi a interdicţiei bancare. Mai exact, după ce preluau societăţile comerciale, administratorii acestora deschideau conturi la unităţile bancare şi obţineau carnete cu file CEC, evidenţa acestor instrumente de plată fiind ţinută strict de către finanţatorii afacerii.
Aceştia îşi împărţeau filele, precum şi marfa primită din infracţiuni, în mod procentual, în raport de contribuţia materială a fiecăruia la preluarea şi "cosmetizarea" societăţii comerciale. Evidenţa era ţinută în aşa fel încât, în cursul desfăşurării acţiunilor de înşelăciune, să nu existe disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte timpul de introducere la plată a filelor CEC de către părţile vătămate, care să atragă imposibilitatea folosirii tuturor filelor din carnet. Pentru ca societăţile comerciale folosite în comiterea de înşelăciuni cu file CEC să prezinte credibilitate în faţa societăţilor comerciale ce urmau a fi prejudiciate, membrii grupului infracţional închiriau, prin intermediari, spaţii unde urmau să fie declarate sediile sociale sau punctele de lucru ale acestora, contactau servicii de telefonie şi stabileau anumite persoane din grup, care să acţioneze în calitate de aşazişi "reprezentanţi comerciali". Acestea din urmă erau instruite în legătură cu mărfurile pe care urmau să le comande. Înainte de a fi preluate, aceste societăţi comerciale funcţionau în mod legal, cu situaţiile financiar-contabile depuse cu regularitate şi fără să aibă vreo restricţie bancară.

"Săgeţile" şi "delegaţii"
Persoanele care urmau să preia societăţile comerciale, în calitate de administratori de drept, erau denumite, în limbajul curent al coordonatorilor grupului, "săgeţi" şi, în mod permanent, membrii grupului realizau un schimb de informaţii pentru identificarea şi atragerea de noi "săgeţi" în cadrul acestuia. "Săgeţilor" li se promiteau sume cuprinse între 500 şi 5.000 euro, pentru serviciile ce urmau a fi desfăşurate în cadrul grupului infracţional, iar acestea acceptau condiţiile impuse de coordonatorii grupului, aderau la acesta şi, ulterior, acţionau ca membru de fapt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite