De ce este periculos tartrul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumătate din populaţie are probleme cu depunerea de tartru. Însă prea puţini din cei afectaţi iau măsuri împotriva lui.

Dulciurile, inamicii dinţilor

Orice aliment care conţine zahăr este dăunător dinţilor, avertizează stomatologii. Prin consumarea lor, aciditatea salivei creşte, deoarece bacteriile, care se află în mod normal în cavitatea bucală, folosesc zahărul ca suport metabolic. Astfel, saliva devine mai aderentă, la nivelul dinţilor formându-se placa bacteriană.

Dacă aceasta nu este îndepărtată într-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, începe să atace smalţul şi gingia, determinând formarea cariilor şi apariţia bolii parodontale.

Apare în câteva săptămâni

În lipsa unei igiene corespunzătoare a dinţilor, placa bacteriană se poate transforma în tartru în numai câteva săptămâni. Tartrul are la început o culoare albă-gălbuie, iar în timp, din cauza aditivilor alimentari, fumatului şi cafelei, devine maronie.

Acesta se depune îndeosebi pe faţa internă a dinţilor de jos, pe molarii superiori, precum şi în zonele în care accesul periuţei este mai dificil (de exemplu, dinţii încălecaţi). Tartrul apare deasupra gingiei (supragingival) sau sub gingie (subgingival), de unde se îndepărtează mai greu.

Poate duce la pierderea dinţilor

Dacă nu este îndepărtat periodic, depozitul de tartru se măreşte, din cauza depunerilor repetate de placă bacteriană şi, astfel, apasă pe gingie. La rândul ei, gingia se retrage şi lasă rădăcina dintelui descoperită. Astfel, dintele nu mai are stabilitate şi, în timp, cade.

La persoanele care au tartru, respiraţia este foarte grea, indiferent de cât de des se spală pe dinţi. În plus, se simt incomod din cauza aspectului estetic neplăcut, tartrul fiind vizibil.

Bine de ştiut

Depunerile de tartru ar putea fi prevenite prin realizarea unui periaj corect.

Specialistul nostru

Conf. dr. Constantin Vârlan UMF „Carol Davila”, Bucureşti Facultatea de Medicină Dentară preşedinte Societatea de Stomatologie Estetică din România

Tartrul, adică depunerile minerale de pe dinţi, se poate îndepărta în două moduri: cu instrumente acţionate manual (soluţia clasică) sau cu instrumente acţionate prin vibraţii ultrasonice (cu ultrasunete).

Acestea din urmă sunt mai comode pentru pacient şi mai rapide pentru medic, dar nu pot îndepărta complet tartrul din toate zonele. Prin urmare, detartrajul manual, deşi dureros, nu poate fi eliminat, mai ales în zonele subgingivale ale dinţilor. După detartraj, se poate acţiona cu un dispozitiv cu particule abrazive, pentru curăţarea suprafeţei dinţilor. de pete.






Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite