1.500 de pelerini pe oră la Sfânta Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre credincioşii veniţi la Mitropolie au refuzat alimentele oferite de autorităţi. Deşi au fost amplasate corturi în zona Ștefan cel Mare pentru a se odihni, mulţi din cei veniţi să se roage preferă să stea pe jos,în spaţiile verzi.

Maria, Gherghina şi Anica, femei în vârstă de peste 60 de ani, au venit la Iaşi tocmai din Constanţa pentru a se închina la Sfintele Moaşte. Credincioasele spun că astăzi vor continua pelerinajul spre mănăstirea Hadâmbu. Ele sunt decise ca, la marele eveniment de mâine, chiar de ziua ocrotitoarei Moldovei, să revină la Iaşi.

Lăsaţi să doarmă în mitropolie

„Ne vom întoarce la Sfântă să ne închinăm. Ne simţim foarte bine, mai ales că în acest an ne-au lăsat să intrăm chiar şi în catedrală unde am putut dormi“, spune Anica Sima. Niciuna din cele trei femei nu s-au dus la masa organizată de Primărie, proviziile de acasă fiindu-le suficiente.

„Bătrânelele care stau la rând, chiar dacă sunt slăbite şi obosite, nu apelează la voluntarii de la Crucea Roşie. Ele cred că îndurând îşi fac datoria de credincios. Au mai stat şi în strană, dar în timpul slujbei de noapte”, a declarat Mihai Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Iaşi. Acesta a mai precizat că, cel mai probabil, situţia se va schimba în cursul zilei de astăzi când sunt aşteptaţi mult mai mulţi pelerini.

„Până în prezent au venit aproape 50.000 de credincioşi. Rândul s-a întins de la 200 de metri până la aproape un kilometru. Cel mai important lucru e că pelerinii se mişcă foarte repede. Într-un minut, cam 30 ajung la raclă şi se închină“, mai spune Cojocaru.

O oră pe „Calea Sfinţilor“

Aseară, un sobor de 50 de preoţi în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au participat la pelerinajul denumit simbolic „Calea Sfinţilor“. Lor li s-au alăturat câteva zeci de mii de credincioşi. În acest an, la Iaşi au fost aduse, din catedrala mitropolitană de la Craiova, o parte din moaştele Sfân­tului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Timp de o oră, acestea au fost purtate alături de moaştele Sfintei Parascheva  dinspre Catedrala Mitropolitană spre Biserica Nicolae Domnesc.

image

Nu am stat foarte mult la coadă, nu mă simt obosită. Nici nu am de ce, deorece simt că m-am purificat

image


Maria V.
Pelerină venită de la Tecuci

1.000 de poliţişti şi jandarmi

Paza pelerinilor pe timpul Sărbătorilor este asigurată de aproximativ 500 de jandarmi din Iaşi şi 250 din Bacău. „Vom vedea în următoarele două zile, când vor veni în oraş mai mulţi pelerini decât până acum dacă vom mai avea nevoie de efective suplimentare”, a spus Mihai Cojocaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi. Alţi 200 de poliţişti comunitari din Iaşi au grijă în permanenţă ca pe străzile din centrul oraşului să nu ajungă hoţi din buzunare sau cerşetori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite