AFP: Bruxelles-ul critică pasivitatea elitelor bulgare şi române în privinţa corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a saluat astăzi progresele înregistrate de România şi Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemelor lor judiciare, dar a criticat lipsa de voinţă a clasei politice în general pentru a lupta eficient împotriva corupţiei, relatează AFP.

"Există un elan pentru reforme în cele două ţări, la nivel tehnic, dar trebuie susţinut de un angajament politic mai puternic pentru reformele judiciare şi pentru eradicarea corupţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Johannes Laitenberger. El a făcut aceste afirmaţii cu ocazia publicării rapoartelor anuale ale CE privind sistemele judiciare român şi bulgar, relatează NewsIn.

În Bulgaria, chiar dacă Bruxelles-ul salută "iniţiativele individuale", reformele "nu sunt susţinute în totalitate de un consens politic sau de o strategie convingătoare pentru a combate corupţia şi crima organizată", a explicat el. Rezultatul este că sistemul judiciar este perceput în continuare drept "prea lent, uneori inechitabil şi în unele cazuri supus influenţelor şi interferenţelor", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Concluzia este şi mai rea în cazul României, potrivit AFP:  implementarea reformelor judiciare "este încă prea fragilă, sistemul aflându-se în continuare sub un grad de presiune politică", a afirmat el. "Eforturile pentru reforme sunt în continuare prea fragmentate, iar procesul este uneori prea politizat", a adăugat el.

După aderarea lor la UE, în 1 ianuarie 2007, cele două ţări se află sub o supraveghere inedită din partea Comisiei Europene în trei sectoare: sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, gestionarea fondurilor europene şi securitatea alimentară.

Anul trecut, raportul a fost foarte sever pentru Bulgaria şi a determinat Comisia să îngheţe fonduri europene de peste 800 de milioane de euro destinate Sofiei, dintre care 200 de milioane au fost pierdute definitiv, iar 115 au fost deblocate în luna mai.

Anul acesta, Comisia a decis separe raportul pe justiţiei de cel pentru fonduri, care va fi publicat în toamnă. Este pentru prima dată când va fi redactat un raport privind gestionarea fondurilor în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite