Fără parlamentari deasupra legii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu,este de părere că imunitatea aleşilor ar trebui limitată Comisia Europeană va prezenta astăzi raportul privind starea justiţiei din România.

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu,este de părere că imunitatea aleşilor ar trebui limitată

Comisia Europeană va prezenta astăzi raportul privind starea justiţiei din România. Sistemul judiciar va fi monitorizat încă un an.

Adevărul: România va fi monitorizată în continuare. Ce este de făcut în această situaţie?

Cătălin Predoiu: Sunt convins că raportul va fi unul obiectiv, echilibrat şi realist. Obiectivele reformei cer timp şi acţiune permanentă şi concertată din partea tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul justiţiei.

Continuarea mecanismului de cooperare şi verificare implică o eficienţă mai mare şi o cooperare mai strânsă între CSM, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi, nu în ultimul rând, parlament şi societatea civilă.

Există riscul activării clauzei de salvgardare?

La începutul anului se vorbea de aplicarea unor măsuri de salvgardare din Tratatul de Aderare, datorită întârzierii reformelor în justiţie. Activitatea din ultimele luni a demonstrat că există şi voinţă politică, şi resursele tehnice pentru continuarea reformelor, iar ca o consecinţă directă au apărut şi rezultatele. Singura cale pentru înlăturarea completă a perspectivei sancţiunilor şi ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare este continuarea reformelor.

Ar putea fi România sancţionată financiar de Comisia Europeană?

După cum am arătat, progresele înregistrate în ultimele luni în domeniul reformei sistemului judiciar au îndepărtat această perspectivă. Sunt convins că raportul va exprima cu claritate acest lucru.

Raportul CE relevă faptul că parlamentarii români blochează anchete de mare corupţie. Este justiţia influenţată politic?

Raportul va fi publicat astăzi. Sunt reticent cu privire la orice anticipări privind concluziile politice ale raportului, până la publicarea oficială a acestuia. Cred că influenţa factorului politic asupra justiţiei a scăzut semnificativ în ultimii ani. Autoritatea judecătorească se bucură de garanţii serioase privind independenţa. Consiliul Superior al Magistraturii este una dintre garanţiile instituţionale.

Procedurile constituţionale şi dezbaterile din parlament în legătură cu imunitatea nu pot conduce decât forţat la concluzia că justiţia în ansamblul său ar fi influenţată politic. Pe de altă parte, sunt de părere că imunitatea parlamentară ar trebui să fie limitată într-o viitoare alcătuire a Constituţiei la opiniile şi exprimările politice.

UE ne critică în continuare pentru lipsa condamnărilor, dar şi pentru numărul mare de achitări. Există o problemă în instanţe?

O mai mare acurateţe a anchetelor procurorilor şi pedepse mai aspre aplicate uniform de judecători ar putea aduce progresul aşteptat şi în această sferă de acţiune.

La nivelul Ministerului Justiţiei am constituit un grup de lucru împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Public şi ai Consiliului Superior al Magistraturii care să întreprindă un studiu pe tema uniformizării jurisprudenţei şi eventual să redacteze un proiect de ghid orientativ al individualizării pedepselor.

Poate că eliminarea din lege a posibilităţii suspendării pedepselor pentru anumite infracţiuni ar fi o soluţie asupra căreia ar trebui să reflectăm.

Procurorii par să aibă o imagine pozitivă, ei având practic "o bilă albă" din partea CE. În aceste condiţii se impune schimbarea şefului DNA?

Există mai multe zone în care s-au înregistrat progrese ale reformei sistemului judiciar şi sper că raportul să le înregistreze. Pe termen lung, ceea ce contează dincolo de imagine este realitatea. Evaluările prealabile şi fundamentarea deciziei de propunere privind procurorul şef al DNA vor avea în vedere şi concluziile raportului, alături de alte elemente de analiză. Ceea ce vom urmări prin decizia de propunere va fi stabilitatea pe termen lung a instituţiei, creşterea eficienţei şi a credibilităţii interne şi externe.

Sentinţe judecătoreşti inconsecvente

Comisia Europeană prezintă astăzi raportul privind starea justiţiei din România. Din cauza faptului că problemele sistemului judiciar nu au fost rezolvate în perioada de un an şi jumătate impusă de Uniunea Europeană, România va mai fi monitorizată încă un an la capitolul "Justiţie".

Dacă nici în acest timp, problemele semnalate nu se rezolvă, justiţia românească riscă să rămână în afara UE. "În pofida progreselor înregistrate în faza investigaţiilor, România are puţine rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt. Chiar dacă DNA continuă să demonstreze o abordare pozitivă în combaterea cazurilor de corupţie la nivel înalt, sentinţele judecătoreşti rămân prea îngăduitoare şi inconsecvente", atrage atenţia Comisia Europeană.

Codurile, o prioritate

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, crede că pentru îndeplinirea strategiei de reformă a sistemului judiciar românesc trebuie finalizate în bune condiţii dezbaterile publice asupra codurilor de procedură penală şi civilă.

De asemenea, este necesară colaborarea cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru elaborarea unei politici de resurse umane pe termen lung şi rezolvarea problemei locurilor vacante în Ministerul Public. Prioritară este şi continuarea luptei anticorupţie.

Eliminarea din lege a posibilităţii suspendării pedepselor pentru anumite infracţiuni ar fi o soluţie asupra căreia ar trebui să reflectăm
Cătălin Predoiu,
ministrul justiţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite