Preşedintele Ungariei: Vom sprijini aderarea României la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ungariei, Pál Schmitt, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, a declarat, luni, că România este pregătită să între la spaţiul Schengen şi că va susţine statul român ca aderarea să se producă în luna martie a anului viitor.

Şeful Republicii Ungare, Pál Schmitt, consideră că România a îndeplinit cerinţele tehnice de securitate pentru aderarea la spaţiul Schengen. Totodată, "Ungaria va face totul în timpul preşedinţiei (Uniunii Europene - n.r.), la începutul anului viitor, ca să sprijine România în aderarea la zona Schengen, să se realizeze în martie", a adăugat Pál Schmitt, în cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni, desfăşurată luni, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.

"Consider că România este pregătită pentru a răspunde cerinţelor tehnice de securitate. Noi putem să sprijinim pe cale diplomatică încrederea europeană să fie completă, să se realizeze această aderare", a declarat preşedintele maghiar.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre realizarea Strategiei Dunării, pe care Pál Schmitt a afirmat că o va sprijini pe perioada deţinerii preşedinţiei Uniunii Europene. "Aceasta leagă 10 ţări. (...) Dorim să privim cele 10 ţări ca o unitate complexă. Şi în acest domeniu există posibilităţi vaste de colaborare", a precizat preşedintele Ungariei.

Tot în cadrul reuniunii de luni, de la Palatul Cotroceni, cei doi reprezentanţi de stat au stabilit România şi Ungaria trebuie să intervină la nivel european pentru crearea unei unităţi de intervenţie rapidă pentru situaţii de urgenţă, precum incidentul ecologic petrecut recent în oraşul ungar Aika.

Liderul de la Cotroceni a subliniat că România nu a fost afectată în urma incidentului ecologic din Ungaria şi a mulţumit preşedintelui statului vecin pentru felul în care Guvernul maghiar a gestionat incidentul, relatează HotNews.

Presedintele Ungariei, Pál Schmitt, efectueaza, luni şi marţi, o vizită oficială în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite