Imigranţii ilegali din România vor putea fi depistaţi oriunde, doar prin prezentarea doumentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna iunie au obţinut cetăţenia română 198 de persoane
În luna iunie au obţinut cetăţenia română 198 de persoane

Cetăţenii străini care stau ilegal în România vor putea fi depistaţi cu ajutorul unor terminale mobile, oriunde li se verifică documentele, prin accesul imediat în baza de date a Oficiului Român pentru Imigrări (ORI).

"Componenta de mobilitate este o aplicaţie care va rula pe echipamente mobile, pe nişte terminale care permit citirea documentelor cu CIP sau a documentelor obişnuite, fără CIP. Cetăţenii vor putea fi verificaţi în cadrul acestei aplicaţii, cu terminalul, exact acolo unde sunt depistaţi şi unde prezintă documentul, respectiv pe stradă, în hotel sau în altă parte", a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, Bogdan Moruţ, şeful Centrului de Calcul din cadrul ORI.

Echipamentele şi aplicaţiile software vor fi funcţionale în maximum un an prin intermediul unui programul pe care Oficiul Român pentru Imigrări l-a lansat: "Modernizarea şi integrarea aplicaţiilor software din cadrul ORI prin optimizarea SIMS", un program finanţat din fonduri europene, informează Agerpres.

Mai mult, a fost elaborată şi o aplicaţie de "reconstrucţie facială" care permite depistarea cetăţenilor străini care se află în ţara noastră şi sub alte identităţi, fiind înregistraţi în baza de date cu alte documente. Astfel, reprezentanţii Oficiului Român pentru Imigrări vor să elimine posibilitatea unor falsuri, lucru care este mult mai greu de realizat cu software-ul existent.

„Cu ajutorul aplicaţiei de recunoaştere facială vom putea identifica persoanele care sunt înregistrate în baza de date sub alte identităţi, lucru care până acum nu putea fi realizat. Tot în cadrul aceluiaşi proiect, Oficiul Român pentru Imigrări va beneficia de terminale mobile cu care vom putea verifica cetăţenii străini în teren. Dacă angajaţii Oficiului Român pentru Imigrări execută o serie de acţiuni şi controale în teren vor putea, cu ajutorul acestor terminale mobile, să verifice la faţa locului, identitatea şi legalitatea şederii străinilor, iar în urma verificărilor se vor lua măsurile legale în vigoare", a precizat pentru AGERPRES Cristina Ilie, purtător de cuvânt ORI.

ORI a depistat, în anul 2011, 412 cetăţeni străini care stăteau ilegal în România şi care au fost repatriaţi în ţările de origine. Cei mai mulţi proveneau din R. Moldova şi Turcia.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Român pentru Imigrări, în România sunt 30.000 de cetăţeni străini proveniţi din state ale Uniunii Europene şi 60.000 veniţi din state terţe.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite