De la nuntă, la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană a murit, iar alte 11 au fost spitalizate, după ce au mâncat la o nuntă carne de porc infestată cu parazitul Trichinella. Focarul de trichineloză a apărut în comuna Valea Seacă (Bacău). Autorităţile încearcă să-i găsească pe toţi cei 80 de participanţi la nuntă.

Ionel Oniţoiu, bărbatul de 49 de ani care a murit de trichineloză, este chiar socrul mare şi a tăiat cu mâna sa porcul care l-a îmbolnăvit. Nimeni nu s-a gândit să verifice la veterinar carnea animalului.

Socrul mare s-a chinuit o săptămână

Nunta a avut loc pe 17 septembrie, iar boala s-a manifestat câteva zile mai târziu. Iniţial, bărbatul s-a plâns de probleme respiratorii şi s-a internat la Spitalul Judeţean Bacău.

„Când au apărut durerile musculare, l-am transferat la secţia de Boli Infecţioase. Când starea s-a agravat, l-am trimis la Iaşi, unde a decedat la sfârşitul săptămânii trecute”, a declarat Adina Lupu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Bacău. Alţi 11 nuntaşi au ajuns la spital, dar medicii le-au prescris tratament la domiciliu.

„Eu n-am avut dureri musculare până acum, dar am venit la analize ca să nu am surprize. Au fost vreo 80 de nuntaşi la petrecere şi o parte din ei nu se simt bine”, ne-a spus Silviu Ailenei, preotul din sat şi naşul de cununie al mirilor.
Cea mai mare infestare

Diagnosticul de trichineloză pus de medici este susţinut şi de analizele veterinarilor. „Am mai găsit 35 de kilograme de carne în frigider şi am putut efectua analize. A ieşit trichineloză“, ne-a declarat Vasile Zaharia, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Bacău.

Medicii băcăuani susţin că este cel mai grav caz de infestare cu parazitul Trichinella din ultimii ani, din cauza numărului mare de persoane contaminate şi a decesului înregistrat.

Boala a trecut graniţa

Autorităţile au declanşat o anchetă pentru a-i depista şi testa pe toţi participanţii la nunta din comuna Valea Seacă. „Sunt persoane din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Constanţa. Unii nuntaşi s-au întors la locurile lor de muncă din Italia şi Spania. Ar putea fi infestaţi”, a declarat Marin Buştuc, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Bacău. Ultimul caz de trichineloză înregistrat în Bacău a fost acum trei ani. 

image

Nu am mai întâlnit vreun deces din cauza trichinelozei şi niciun focar de boală de o dimensiune atât de mare”.

image


dr. Adina Lupu, Spitalul Judeţean Bacău

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite