O şansă pentru o viaţă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a înfiinţat primul Centrul Pilot pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţ.30 dintre beneficiarii Centrului au absolvit deja un curs de masaj, recunoscut la nivel internaţional.

În Alba Iulia se va deschide oficial, pe data de 12 octombrie, primul Centru Pilot pentru persoanele cu dizabilităţi. Acesta este un proiect al Serviciului public pentru asistenţă socială din subordinea Consiliului local Alba Iulia. „Intenţia  noastră a fost să ne adresăm persoanelor cu dizabilităţi auditive, vizuale şi locomotorii din întreg judeţul, care nu au beneficiat de asemenea servicii specializate“, a declarat Andreea Groza, reponsabil relaţii publice şi comunicare. 

Cursuri de masaj şi informatică

Centrul dispune de un modul de cazare, cu cinci dormitoare. Beneficiarii au acces la un laborator de informatică dotat cu calculatoare pe care au fost instalate softuri speciale pentru nevazători, la o sală de conferinţe şi la o sală de kinetoterapie. Un lift adus special din Austria va facilita accesul celor cu dizabilităţi locomotorii. Valoarea totală a proiectului este de peste 230.000 de euro.
„Noi încercăm să oferim aceste servicii specializate printr-o abordare integrată. De la consilierea psihologică, emoţională, profesională şi juridică şi asistenţă socială, mergem mai departe şi oferim cursuri recunoscute la nivel naţional şi internaţional“, a mai spus Andreea Groza.
Aceasta a precizat că 30 de persoane au absolvit deja cursurile de masaj. „În sala de kinetoterapie li se dă posibilitatea să înceapă să practice masajul, să-şi aducă clientelă pe o perioadă determinată, până îşi vor forma un portofoliu de clienţi, urmând ca apoi să se înregistreze într-o formă juridică, spre exemplu un PFA“,a spus Laura Pleşa, asistent social.
Alte 50 de persoane participă la un curs de operare pe calculator. Acesta se va încheia în luna noiembrie. Tot atunci se va desfăşura şi o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, încercându-se astfel integrarea pe piaţa muncii.
„M-am regăsit în acest centru. Nimeni nu te desconsideră. Am absolvit cu nota 10 cursul de masaj. Eu sunt din Cugir şi deja am găsit câteva persoane cărora pot să le fac masaj“, a spus Ana Cioara (32 de ani). Dana Florea din Alba Iulia consideră că nu există oameni cu handicap. „Cum noi îi acceptăm pe cei din jur, chiar dacă ne produc neplăceri, aşa trebuie să ne accepte şi ei. Dacă nu ne acceptă aşa cum suntem, oare nu ei au un defect?“, a spus Florea

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite