Avem nevoie de 4 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Necesarul de finanţare pentru statul român este estimat la maximum patru miliarde de euro de către conducerea Băncii Naţionale a României. „Statul nu va avea probleme de finanţare în

Necesarul de finanţare pentru statul român este estimat la maximum patru miliarde de euro de către conducerea Băncii Naţionale a României.

„Statul nu va avea probleme de finanţare în acest an şi chiar s-ar putea împrumuta mai mult decât necesarul“, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (foto).

Datoria publică externă se ridica la 31 decembrie 2008 la 10,7 miliarde de euro, din care e scadentă în 2009, rate plus dobânzi, doar suma de 1,6 miliarde de euro.

„Nevoia de finanţare a sectorului guvernamental poate să fie mai mare de 1,6 sau 2 miliarde de euro, iar acest lucru se poate stabili“, a adăugat guvernatorul BNR.

Economia a frânat brusc

Isărescu a precizat că în suma maximă de 4 miliarde de euro finanţare publică externă în acest an a inclus şi fondurile europene din programele preaderare şi structurale.

Economia a avut o frânare bruscă în trimestrul al patrulea din 2008, provenită mai ales din zona creditului neguvernamental. „Nu se poate estima precis impactul acestui fenomen asupra Produsului Intern Brut“, afirmă Mugur Isărescu.

Potrivit datelor centralizate de Banca Naţională, primele mari zece companii nu deţin mai mult de 20% din serviciul datoriei externe din 2009, iar primele cinci-şase companii de leasing au credite scadente în jur de două miliarde de euro.

„Dacă luăm primele nouă corporaţii mari, de exemplu Renault România sau Petrom, şi pe locul 10 punem cele cinci-şase companii de leasing, gradul de concentrare ajunge maxim la 30%. Dispersia este mult mai mare“, a arătat guvernatorul BNR.

Un acord cu FMI nu este exclus

„Nu excludem un împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, aşa cum s-a exprimat şi Guvernul. Ne gândim, noi Banca Naţională, la un pachet care cuprinde, bineînţeles, şi sume europene. Bani pentru proiecte, de exemplu de la BEI. În acest pachet poate să fie şi o finanţare de la Fond, dar numai pentru protejarea rezervei valutare“, a conchis guvernatorul, după ce a prezentat o analiză statistică privind evoluţiile macroeconomice.

image

Nevoia de finanţare a sectorului guvernamental poate să fie mai mare de 1,6 sau 2 miliarde de euro

image


Mugur Isărescu,
guvernatorul BNR

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite