Criză: necalificaţi cu diplome de ingineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criză: necalificaţi cu diplome de ingineri
Criză: necalificaţi cu diplome de ingineri

Criza economică şi rata ridicată a şomajului îi obligă pe tineri să se mulţumească cu slujbe de începători, prost plătite. An de an, mii de absolvenţi au de ales între a îngroşa numărul şomerilor sau a profesa în domenii cu care nu au nicio tangenţă.

CITEŞTE ŞI:

Timişoara: Angajaţii valoroşi înving criza

Craiova: Automatiştii, trimişi în confecţii de angajatorii doljeni

Iaşi: Sute de şomeri care primesc un job refuză să lucreze

Iaşi: Ajutorul de şomaj este mai atractiv decât salariul

Visurile absolvenţilor sunt spulberate încă de la primele interviuri, când toţi angajatorii sau firmele de recrutare le condiţionează postul de experienţa în domeniu.

Bihoreanul Mihai Lazăr este inginer şi a absolvit chiar în acest an Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Cluj Napoca. A decis să rămână în Cluj, unde şi-a petrecut toată vara căutându-şi un loc de muncă. Treptat, pretenţiile pentru un job foarte bine plătit au scăzut.

De peste o lună, Mihai lucrează la Starnet Media, o firmă de telecomunicaţii. A început cu „munca de jos”, iar lipsa de experienţă nu-l poate propulsa ca şef de echipă sau ca director tehnic. Crede că are un viitor în domeniu şi că odată cu experienţa vor veni şi promovările. În prezent, el este încadrat ca inginer şi încasează un salariu de aproape 900 de lei.

Alexandru Isai este la rândul lui inginer în telecomunicaţii şi a fost coleg de facultate cu Mihai, iar acum se află încă în probe la Starnet Meda. „Sper să fiu angajat, pentru că pare o companie serioasă. Acum sunt şi eu conştient că nu e aşa uşor cum părea, dar am şi colegi mai ghinionişti. Am un coleg de cameră care câştigă 500 de lei plus bonuri de masă şi lucrează la bandă la Nokia. Bagă bateriile în telefon. Un alt coleg este recepţioner la o clădire de birouri”, povesteşte Alexandru.

Sunt avantajaţi cei care lucrează din facultate

Mihai - centru- si Alex -stanga- invata meseria din mers, de la colegul lor Bogdan, care are cinci are experienta in domeniu - TC

Clujeanul Bogdan Giurgiu (25 de ani) a absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), dar nu şi-a dat licenţa. Este angajat ca şi tehnician reţele la aceeaşi firmă de câteva luni, dar este mai norocos. El este şeful de echipă al lui Mihai şi al lui Alexandru. Are cinci ani de experienţă în telecomunicaţii, pentru că a ales să muncească încă de când era în anul întâi de facultate.

„Nu puteam lucra aproape ca nimic după facultatea aia. Ce să fac, să fiu profesor? Nu era de mine. Eu deja lucram la o altă firmă de telecomunicaţii, tot aşa, pe teren. Pe domeniul ăsta am făcut liceul şi acum sunt student la Informatică”, spune Bogdan. Nu a dorit să spună cât câştigă, dar ne-a asigurat că este ceva mai bine plătit decât cei doi subordoanţi ai săi.

Fie că trage cabluri, că „lipeşte“ fibra optică sau încearcă să remedieze defecţiuni, Bogdan spune că îi place meseria pe care o practică şi se bucură că are un loc de muncă.

În vârf, după ani de experienţă

Inginerul Marius Filip, administratorul Starnet Media crede că un absolvent trebuie să fie conştient că în primele luni de muncă este o povară pentru angajator. „Doar după ce devine util poate ridica pretenţii”, spune Filip, care adaugă că după un an un tânăr poate câştiga până la 2.000 de lei în firma sa.

În echipele lui Marius Filip, angajaţii care o iau „de jos” au şansa să coordoneze o echipă după un an experienţă şi să fie promovaţi director tehnic după circa trei ani. Cei care vor să treacă în managementul tactic trebuie să fi fost director tehnic cel puţin doi ani, iar un director general trebuie să aibă opt ani de experienţă pe postul de coordonator tactic sau operativ.

Teoria comunicării, printre creme şi parfumuri

Cristina Iacob, licenţiată în comunicare, îşi câştigă acum existenţa ca vânzătoare în mall

Cristina Iacob (22 de ani), din Iaşi, s-a specializat în Comunicare şi Relaţii Publice. „Am terminat facultatea în iunie. Din ce ne-au spus profesorii de la facultate, în Iaşi sunt 720 de posturi de muncă pe care am fi calificaţi cu aceste studii, dar la toate interviurile unde am fost mi s-a cerut experienţă”, spune Cristina.

Tânăra munceşte de doi ani jumătate pentru a-şi plăti taxa de studii. A lucrat şi ca patiser-vânzător într-o cofetărie. Acum este „consilier de vânzări” într-un magazin de cosmetice din mallul ieşean şi munceşte ca să-şi plătească masterul. „Dacă primul loc de muncă îmi asigura un salariu mizer, cu banii pe care îi câştig acum îmi pot continua studiile. Nu te ia nimeni fără să ai o diplomă de master”, precizează tânăra.

Cristina încă mai speră să-şi găsească un loc de muncă în care să-şi valorifice cunoştinţele dobândite în facultate. „Nu vreau ca toţi anii de şcoală să îi fi făcut numai pentru o bucată de hârtie care confirmă că am studii superioare”, a încheiat tânăra.

Poliglotul contabil

image
image
image

Anca care lucreaza din anul doi de facultate intr-o multinationala - arhiva personala


Anca Andrieş (23 ani), din Botoşani, a absolvit în această vară specializarea Comunicare a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din UBB. Încă din anul doi de facultate lucrează la Office Depot, o multinaţională care şi-a deschis şi în Cluj un centru de servicii.

Ţine legătura cu clienţii companiei din toată Franţa, pentru care face contabilitate primară. Chiar dacă nu are studii în domeniul financiar, în cartea de muncă are trecut titlul de „referent financiar contabil”. Anca este conştientă că nu ar fi ajuns să aibă un salariu cu câteva sute de lei peste salariul mediu, plus alte facilităţi, dacă nu ar fi vorbit fluent engleza, franceza şi spaniola.

Angajatorii vor doar candidaţi cu experienţă

image

Dan Chescu la lansare carte



Specialiştii în resurse umane au explicat această tendinţă prin faptul că, datorită situaţiei economice de faţă, există mult mai puţine locuri disponibile pe piaţa muncii, faţă de numărul potenţialilor angajaţi. „Dacă acum doi ani angajatorii se băteau pe candidaţii bine pregătiţi, acum situaţia s-a schimbat, ei sunt cei care pot să aleagă. Sunt mult mai mulţi candidaţi şi mai puţine locuri. Nivelul de poziţii pe piaţa muncii a scăzut cu 25% faţă de februarie 2008 şi cu 50% faţă de octombrie 2008”, a declarat Monica Ion, specialist resurse umane în cadrul firmei clujene Psihoselect.

Aceasta a precizat că dacă un angajator acorda în trecut o perioadă de acomodare de la trei la şase luni pentru ca angajatul să devină funcţional pe postul obţinut, acum aceştia caută doar candidaţi bine pregătiţi, cu cel puţin trei ani de experienţă în domeniu, care să îşi dovedească eficienţa într-o lună. „Practic, cheltuiala angajatorului se reduce acum la maxim o lună, nu la şase luni, ca şi înainte. Ei nu mai sunt interesaţi ca angajatul doar să muncească cele opt ore, ci să fie cât mai eficient”, a explicat Monica Ion. Potrivit acesteia, în condiţiile economice actuale, sunt avantajaţi candidaţii care „ştiu să se vândă”, care reuşesc să prezinte cât mai multe recomandări şi cei care demonstrează că pot fi cât mai eficienţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite