A murit salvându-şi soţia în munţii din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul Eduard Burceag şi-a dat viaţa marţi după ce şi-a scăpat soţia şi prietenul de la îngheţ Bărbatul, originar din Suceava, a fost răpus de frig. El şi-a protejat soţia şi

Românul Eduard Burceag şi-a dat viaţa marţi după ce şi-a scăpat soţia şi prietenul de la îngheţ

Bărbatul, originar din Suceava, a fost răpus de frig. El şi-a protejat soţia şi prietenul încălzindu-i cu propriul trup timp de 24 de ore.

Conform presei americane, Eduard Burceag (31 de ani), împreună cu soţia sa, Mariana (31 de ani), şi un prieten pe nume Constantin Vlad (34 de ani), se aflau într-o scurtă călătorie în munţi Rainer din statul american Washington, unde au fost prinşi de o furtună. Erau la câteva sute de metri de maşină când viscolul i-a împiedicat să mai coboare. Anticipând pericolul, Eduard şi-a acoperit cu trupul soţia şi prietenul.

"Prin poziţia în care s-a aşezat, cu spatele direct la viscol şi refuzând să facă schimb cu ceilalţi, Eduard Burceag a făcut posibil ca ceilalţi doi români să supravieţuiască", le-a declarat jurnaliştilor americani David Gottlieb, comandantul echipei de salvare care a intervenit în acest caz. Salvamontiştii mai susţin că cei trei erau îmbrăcaţi corespunzător, însă nu aveau echipamente speciale pentru campare.

Pasionat de alpinism

Cumplitul destin i-a îngrozit atât pe membrii familiei tânărului sucevean, cât şi pe foştii prieteni rămaşi în România. "Ştiam că e pasionat de alpinism, de munte, dar şi la serviciu a fost un coleg extraordinar de muncitor şi săritor", ne-a declarat Octavian Rusu, şeful departamentului de Comunicaţii din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, unde Eduard a lucrat ca voluntar mai bine de un an. El s-a născut în Suceava şi a absolvit Facultatea de Electronică la Universitatea "Gh. Asachi"
din Iaşi.

"O ştia pe soţia sa din clasa a IX-a şi erau amândoi iubitori de munte. Nu exista weekend în care să nu urce Rarăul. Într-o zi făcea tot traseul dus-întors pe munte. Sperăm să-i aducem trupul în ţară", spune cu tristeţe Adrian Ciobanu, un prieten din Suceava.

A dorit să i se arunce cenuşa în munţi

Tânărul din Suceava, tată a doi copii, a plecat în America în urmă cu aproape şapte ani împreună cu soţia, urmând o carieră reuşită în domeniul IT. Mama lui, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, era în SUA când s-a produs tragedia. Mariei Burceag i-a fost teamă să-şi anunţe soţul, rămas acasă la Suceava, care a aflat vestea de la un coleg.

"Soţia a plecat în concediu de pe 28 mai şi a rămas cu copiii acasă, iar ei, împreună cu încă o familie, au plecat pe munte", a declarat Valentin Burceag, tatăl lui Edward. Familia nu ştie acum dacă Eduard va fi înmormântat în SUA sau în România, dar tânărul îşi exprimase dorinţa de a fi incinerat, iar cenuşa să-i fie aruncată în munţi.

De când era student la Iaşi, avea echipament profesionist, numai că acum s-au dus nepregătiţi, pentru că nu şi-au propus să urce. Ştiu doar că a încercat să-şi protejeze soţia şi prietenul, care au scăpat cu degerături.
Valentin Burceag, tatăl lui Eduard

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite