A murit "mesagerul lui Eminescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a urcat ultima oară pe scenă cu un spectacol despre cel mai mare poet român. Lumea artistică este din nou în doliu. Un alt mare actor român, Ovidiu Iuliu

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a urcat ultima oară pe scenă cu un spectacol despre cel mai mare poet român.

Lumea artistică este din nou în doliu. Un alt mare actor român, Ovidiu Iuliu Moldovan, s-a stins din viaţă miercuri seară, la vârsta de 66 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Moldovan se internase la Spitalul Universitar Bucureşti în urmă cu două zile, din cauza unei suferinţe hepatice cronice. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, sâmbătă, la ora 9.00. Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la ora 14.00, la Cimitirul Bellu.

Nicoleta Zaharia nicoleta.zaharia@adevarul.ro Ovidiu Iuliu Moldovan a fermecat publicul nu doar pe scenele teatrelor din ţară, dar şi în film. A fost, poate, cea mai cunoscută voce care a recitat Eminescu. De altfel, ultima apariţie a sa pe scenă a fost pe 15 ianuarie, în spectacolul "Trecut-au anii" după Mihai Eminescu.

"O personalitate impunătoare şi o prezenţă marcantă, ce nu lăsa să treacă pe lângă el nici oamenii, nici rolurile, căci le trata cu atenţie şi delicateţe, mereu atent la nuanţe, analizând totul până la amănunt", se arată în comunicatul Uniunii Teatrale din România. Regretatul actor avea "un caracter puternic şi deloc indiferent, o voce care va rămâne mereu în amintire şi va străbate timpurile (...) Întruchipa personaje măreţe şi caractere atipice, atât în teatru, cât şi în film", precizează UNITER.

În 2004, Senatul acestei instituţii i-a acordat lui Ovidiu Iuliu Moldovan premiul pentru întreaga carieră. Florin Zamfirescu, alături de care Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat în filmul "Cumpăna" de Cristiana Nicolae (1979), a declarat pentru Mediafax că, deşi s-a obişnuit cu ideea morţii (mai ales că în timpul mandatului său de rector la UNATC au murit Dem Rădulescu şi Adrian Pintea), vestea dispariţiei lui Ovidiu Iuliu Moldovan l-a întristat cumplit.

Cioran, ultimul rol în teatru "Ovidiu Iuliu Moldovan a reuşit în viaţă. A avut o viaţă bogată şi este regretat de toată lumea", a spus Zamfirescu. A transmis condoleanţe familiei şi preşedintele Traian Băsescu. "Prin nobleţea prezenţei sale, prin vocea sa inconfundabilă, Ovidiu Iuliu Moldovan va rămâne în amintirea publicului românesc unul dintre marii interpreţi ai poeziei lui Eminescu", a menţionat şeful statului. Ultimul său rol a fost Cioran, în spectacolul "Celălalt Cioran", în regia lui Radu Penciulescu.

"Baronul" Moldovan, o carieră de peste 40 de ani

S-a născut pe 1 ianuarie 1942, la Sărmaş, în judeţul Cluj, şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A debutat la Teatrul Naţional Timişoara, unde a jucat în perioada 1965-1969. Pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, a urcat în 1970, interpretând roluri precum Baronul - "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, Penteu - "Bacantele" de Euripide, regia Mihai Măniuţiu, sau Lopahin - "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban.

Actorul a apărut şi în numeroase filme artistice: "Actorul şi sălbaticii", regia Manole Marcus (1975), "Dincolo de pod", regia Mircea Veroiu (1976), "Profetul, aurul şi ardelenii", regia Dan Piţa (1978), "Cuibul de viespi", regia Horea Popescu (1988), "Crăciun însângerat", regia Claudio Nasso (producţie Canada, 1996), ş.a. De-a lungul carierei de peste 40 de ani, a avut peste 60 de roluri în piese de teatru la radio şi peste 80 de emisiuni de poezie - recitaluri "Eminescu".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite