A murit fiul Marii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petria Irimia, ieşeanul născut odată cu România Mare, a murit la trei zile după ce a împlinit 90 de ani. Veteranul se simţea mai bine după răceala care l-a răpus la pat, iar rudele sale

Petria Irimia, ieşeanul născut odată cu România Mare, a murit la trei zile după ce a împlinit 90 de ani. Veteranul se simţea mai bine după răceala care l-a răpus la pat, iar rudele sale sperau că se va însănătoşi complet.

„S-a trezit dimineţă şi a mân­cat. A spus «vai ce bun e». Puţin mai târziu m-a sunat unchiul meu că a murit”, a spus nepotul lui Petria Irimia.

El s-a născut la 1 decembrie 1918 în satul Rusenii Noi, din comuna Holboca. La 15 noiembrie 1939 a fost încorporat în Regimentul „13 Dorobanţi” şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Decorat în război,închis de comunişti

„Câţi ruşi au fost în faţa mitralierei, pe toţi i-am împuşcat. Dacă aş avea oi câţi duşmani am împuşcat trebuia să am o turmă cât vezi cu ochii. Ordinul era ordin”, povestea nonagenarul cu o zi înainte de aniversare.

În timpul războiului, a fost decorat de trei ori şi a avut ocazia să dea mâna cu mareşalul Antonescu. Pentru că a luptat în război a fost recompensat cu jumătate de hectar de pământ, dar  mai târziu a fost închis tocmai pentru că nu a vrut să-şi dea averea la „colectivă”. 

„Eu am luptat în război pentru pământ şi nu am vrut să-l dau”, a spus bătrânul. Anul acesta, de ziua sa de naştere Petria Irimia nu şi-a dorit decât „sănătate şi un pahar cu vin”. Dorinţa şi-a împlinit-o, la aniversare, doar pe jumătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite