Şi-a văzut mama şi sora murind

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi-a văzut mama şi sora murind
Şi-a văzut mama şi sora murind

Tânărul Mihai Grozav (21 de ani) se afla, ieri, în  autocarul în care mama sa, Ileana, şi sora sa, Cristina, şi-au pierdut viaţa. Un autocar care venea din Germania a fost izbit, ieri, de un TIR, lângă comuna Şibot- Alba. Două femei, mamă şi fiică, au murit cu o oră înainte de a ajunge acasă, la Sălişte-Sibiu.

După ce joi au murit cinci persoane într-un microbuz implicat într-un accident pe ruta Constanţa-Tulcea, ieri, alte două persoane, mamă şi fiică, au decedat într-un autocar, care venea din Germania. Şi-au dat ultima suflare sub ochii fiului, respectiv al fratelui, cel care a şi anunţat familia de moartea celor dragi. Se întorceau din Germania, unde munciseră la cules de mere. Veneau acasă bucuroşi că au reuşit să strângă câţiva bănuţi, care acum vor fi cheltuiţi de familie pentru funeralii.

Mama şi fiica au murit una lângă alta

Accidentul este descris sec, în declaraţia purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba: „O coliziune laterală dintre un autotractor cu remorcă şi un autocar. Autotractorul, condus de un şofer din municipiul Blaj, care aparţinea unei societăţi comerciale din Sebeş, a intrat pe sensul de mers opus fără să se asigure. A urmat un impact lateral cu autocarul condus de un şofer din Zărneşti, Braşov, care transporta persoane pe ruta Germania-România, în urma căruia cele două autovehicule s-au răsturnat“. 

După ce a fost izbit şi aruncat în şanţ, autocarul s-a mai târât, din inerţie, cam 100 de metri. Şase persoane, printre care şi o fetiţă de doi ani, au fost rănite şi transportate la Spitalul Judeţean Alba. Alte două persoane au fost duse direct la morga aceluiaşi spital. Este vorba de Ileana Grozav (50 de ani), şi fiica sa, Cristina Cârneală (32 de ani), din comuna sibiană Sălişte, localitate aflată la 51 de kilometri de locul accidentului. Cele două stăteau pe locurile din spate, chiar pe partea pe care s-a răsturnat autocarul.

image

Mihai Grozav (21 de ani) a văzut cum mama şi sora sa au murit. El a scăpat ca prin minune, doar pentru că a avut loc în zona opusă a locului de impact. Tot el a trebuit să dea vestea morţii tatălui său. „Dormeam şi dintr-odată m-am trezit cu bagajele peste mine. Când mi-am revenit le-am văzut pe mama şi pe Cristina că nu se mişcau deloc. Muriseră“.  Şoferul autocarului, Nicolae Dan a spus că a încercat să evite TIR-ul, dar nu a putut face mai mult. „A venit cu viteză, probabil că a adormit la volan. Am tras de volan, dar nu am putut evita de tot“, a declarat acesta. Şoferul TIR-ului este cercetat pentru ucidere şi vătămare din culpă.

Acasă la familia îndoliată

image

La numai 51 de kilometri de locul accidentului, comuna Sălişte este cutremurată de moartea Ilenei Grozav şi a fiicei sale Cristina Cârneală. Bujor, soţul Ilenei, spune că ultima dată a vorbit cu femeia alături de care a crescut patru copii, în urmă cu o săptămână şi i-a transmis că se întoarce acasă pentru a se pregăti de Sărbătorile de iarnă. „Suntem terminaţi. Eu nici acum nu cred că au murit. Nepoţelelor mele, Denisa şi Ioana, nici nu le-am spus că mama lor a murit. Cum să înţeleagă ele această pierdere la 6 şi la 12 ani cât au? Soţul fetei vine cu avionul şi o să le spună el. Ne-a nenorocit pe toţi accidentul acesta”, a povestit cu lacrimi pe obraji, Bujor Grozav, soţ şi tată în această tristă poveste. 

Mihai, fiul care a mers în autocar alături de mama şi sora lui, i-a povestit tatălui că a trecut prin clipe de coşmar. „E terminat săracu. Vă daţi seama, să vezi cu ochii tăi că îţi mor mama şi sora. E foarte dureros“, a mai povestit Bujor, în timp ce s-a rezemat deznădăjduit de poarta casei, pe care, în urmă cu două luni, şi-a văzut ieşind soţia pentru ultima dată. ( A mai contribuit Dragoş Popescu)

Înmormântări la Tulcea

Ieri, trei pasageri din cei cinci care şi-au pierdut viaţa, joi, în accidentul microbuzului intrat într-un TIR pe ruta Constanţa-Tulcea, au fost înmormântaţi. Cortegiile funerare ale Cristinei Decu (21 de ani), Elenei Sandu (52 de ani) şi al lui Ionel Dănilă (55 de ani) au sosit la cimitirul din municipiul Tulcea începând cu ora 14.00. Ultimul a fost cel al studentei Cristina Decu, cea  care trimisese iubitului ei un SMS de pe drum: „Sunt în microbuz cu şoferul ăla care conduce prost“. Iubitul fetei, Cătălin, a stat alături de tatăl Cristinei, având în piept un buchet de mire. (Roxana Glăvan)

image
image

Eu nici acum nu cred că au murit. Nepoţelelor mele, Denisa şi Ioana, nici nu le-am spus că mama lor a murit. Cum să înţeleagă ele această pierdere la 6 şi 12 ani cât au?

image


Bujor Grozav
soţul Ilenei

Măsuri de siguranţă doar pe hârtie

La sfârşitul verii, după mai multe accidente mortale în care erau implicate microbuze, culminând cu accidentul de la Scânteia (judeţul Iaşi), unde au murit 14 persoane,  autorităţile responsabile cu siguranţa rutieră şi cu starea tehnică a autovehiculelor din trafic anunţau măsuri suplimentare pentru disciplinarea şoferilor. Nu a fost aplicată niciuna.

image

- Cazierul rutier ar trebui să fie un document ce consemnează toate evenimentele în care a fost implicată maşina, responsabilitatea revenind atât conducătorului auto, cât şi firmei transportatoare (la care, de regulă, este şi angajat şoferul).
- Verificări mai stricte, dar şi mai frecvente, a conducătorilor auto.
- Obligativitatea unui examen psihologic real. Examenul ar trebui să se desfăşoare în cabinete specializate, dotate cu aparatură specifică necesară pentru verificarea aptitudinilor psihice şi fizice ale viitorului şofer. Deocamdată, examinarea are loc în birouri nespecializate, în condiţii total improprii pentru stabilirea abilităţilor candidatului.
- Monitorizarea absolvenţilor şcolilor auto pentru şoferi profesionişti, astfel încât, la un număr mai mare de accidente produse ca urmare a greşelilor şoferilor care au absolvit aceeaşi şcoală, unităţii de instruire în cauză să i se retragă licenţa.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite