Străinii ar putea avea 8.000 de autorizaţii de muncă în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii ar putea elibera anul viitor 8.000 de autorizaţii de muncă pentru străinii care vor să lucreze în România, la fel ca în 2009, ce ar putea aduce la buget 1,6 milioane euro, potrivit unui proiect publicat marţi pe pagina de internet a ministerului spre dezbatere publică.

Pentru eliberarea unei autorizaţii de muncă, potrivit prevederilor legale, costul este de 200 euro, iar pentru autorizaţiile de muncă acordate studenţilor sau lucrătorilor sezonieri se plătesc câte 50 euro. În plus, pentru lucrători permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare, a mai precizat Ministerul Muncii.

În acest an, Guvernul a autorizat eliberarea a 8.000 de autorizaţii de muncă pentru străini, cu 67% mai puţine decât în 2008, pe fondul crizei actuale care influenţează cererile de pe piaţa muncii.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a stabilit în proiect că pot fi acordate 5.500 de autorizaţii de muncă pentru lucrători permanenţi, 1.000 de autorizaţii de muncă pentru lucrători detaşaţi, 400 de autorizaţii de muncă pentru lucrători sezonieri, 100 de autorizaţii de muncă nominale, 200 de autorizaţii de muncă pentru lucrători stagiari, 500 de autorizaţii de muncă pentru sportivi şi 300 de autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri.

În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, se mai precizează în proiect.

"Aceşti 8.000 de străini care ar fi încadraţi în muncă în România în baza autorizaţiilor de muncă ar reprezenta aproximativ 0,18% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, care potrivit Institutului Naţional de Statistică era de 4.480.700 persoane, la data de 31 august 2009. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în scop de muncă pe teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor detaşaţi, pentru care nu se plătesc contribuţii de asigurări sociale în România", potrivit Notei de fundamentare a actului normativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite