Isărescu: “Impozitele mari descurajează munca”, fără de care nu pot creşte pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat marţi seară la o emisiune a TVR2, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a vorbit despre "capcanele economiei" în ceea ce priveşte procesul de angajare şi contribuţiile plătite la fondul de pensii.

Şeful BNR a avertizat că impozitele mari plătite de firme şi de salariaţi, în forma contribuţiilor sociale la pensii, descurajează munca, fără de care un nivel ridicat al pensiilor nu poate fi asigurat. Acest fenomen a fost descris de guvernatorul BNR drept una dintre "cele mai grave capcane" în care a intrat România, în condiţiile în care a apărut un conflict pentru că se doreşte plata unor pensii mari.

"România are puţini contribuabili, contribuţiile pentru asigurări sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din această ţară. În felul acesta descurajăm munca", a explicat Isărescu, care a atras atenţia că "nu trebuie să descurajăm munca prin impozite foarte mari".

"În momentul în care punem pe firme şi pe salariatul român contribuţii enorme, fără să ţinem un anumit echilibru pentru a plăti un anumit nivel de pensii şi ne uităm cu atenţie la cifre, ne uităm că descurajează munca, exact ceea ce poate să asigure pensii mari", a adăugat Isărescu, informează Mediafax.

Guvernatorul BNR, în vârsta de peste 60 de ani, a menţionat că se apropie de vârsta pensionării. "Puţin mai am şi sunt pensionar, şi chiar mă sperii că tinerii nu vor avea cu ce să îmi plătească pensia, mai în glumă mai în serios", a afimat Isărescu.

Şeful BNR a atras atenţia şi asupra obstacolelor întâmpinate la desfacerea contractului de muncă a angajatului, care generează, simultan, piedici la angajare unui alt candidat. "Ieşirile din sistem în economia de piaţă, pe piaţa forţei de muncă, trebuie să fie mai uşoare, pentru ca şi intrările să fie uşoare. Pentru că, dacă un angajator ştie cât de greu se poate despărţi de un angajat, bineînţeles că va angaja foarte greu. Aceasta este logica", a declarat Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a recunoscut că "abordarea emoţională este greu să o îndepărtezi", în momentul în care eşti nevoit să faci restructurări masive ce lasă fără loc de muncă numeroşi oameni. "De exemplu, în 1998 -1999, noi am făcut o reducere de la 40 de sucursale la 19 sucursale, iar personalul s-a redus de la 4.000 la 1.500 de persoane, dramatic. (...) Ştim ce înseamnă un asemenea efort. Apar alături de problemele instituţionale şi chestiuni umane", a explicat Isărescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite