Despre moravurile românilor, cu Vintilă Mihăilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o plăcere să stai de vorbă cu profesorul Vintilă Mihăilescu, directorul general al Muzeului Ţăranului Român. El a fixat diagnosticul societăţii româneşti, discret şi fără

Este o plăcere să stai de vorbă cu profesorul Vintilă Mihăilescu, directorul general al Muzeului Ţăranului Român. El a fixat diagnosticul societăţii româneşti, discret şi fără „sfânta” indignare a intelectualului neputincios. Ştie că timpul este singurul în măsură „să-i rezolve” pe români. Cu alte cuvinte, să-i aducă la normalitate.

Ce se întâmplă astăzi la nivelul relaţiilor dintre noi, începând de la colţul străzii şi până la dezbaterile televizate? Simplu! „Întâi dai/iei un cap în gură şi după aceea stai de vorbă”, explică, foarte plastic, Vintilă Mihăilescu.

Agresivitatea a ajuns componenta de bază a modelului de reuşită în societatea actuală. Nesiguranţa psihică a oamenilor generează violenţă verbală şi fizică. Dar lucrurile nu se vor opri aici. Criza va accentua această stare de fapt. Şi încă ceva... Manelele au devenit, treptat, „epopeea reuşitei la români”. Prin urmare, ne preocupă jenant de mult „banii şi duşmanii”.

Despre această chestiune, dar şi despre multe altele veţi putea citi săptămâna viitoare, în secţiunea „La masa Adevărului” de pe www.adevarul.ro, în cadrul dialogului cu Vintilă Mihăilescu, psihosociolog şi antropolog cultural.

Dacă aveţi întrebări pe temele abordate "La masa Adevărului", le puteţi posta pe site.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite