800 de mistreţi în bătaia puştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
800 de mistreţi  în bătaia puştii
800 de mistreţi în bătaia puştii

Debutul sezonului rece înseamnă deschiderea oficială a vânătorilor cu goană. Sezonul de iarnă la vânătoare a fost deschis oficial la 1 octombrie. Odată cu venirea frigului, amatorii acestor activităţi au „undă verde“ la vânat mare.

În această iarnă, pe  fondurile de vânătoare ale Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba (AJVPS) pot fi împuşcaţi aproape 800 de porci sălbatici. Sezonul de vânătoare la mistreţi este deschis de la 1 august, dar vânătorile organizate pot începe abia după lăsarea frigului, adică în luna octombrie. Potrivit reprezentanţilor AJVPS Alba, în tot acest interval de timp mistreţii pot fi vânaţi doar la pândă, pe culturile agricole. „Odată cu începerea sezonului rece încep oficial şi vânătorile organizate“, a spus Nicolae Oneţiu, directorul AJVPS Alba. Vânătorii au aşteptat ca puii de mistreţ să se dezvolte, astfel încât să poată fi vânaţi la goană.

Vânători din ţară şi străinătate

„Din octombrie organizăm vânătoare cu goană, pentru că purceii sunt mari şi nu îi mai pot prinde câinii, pot fugi, deci se poate vâna. Avem de recoltat în tot sezonul 793 de mistreţi în judeţul Alba, pe toate fondurile de vânătoare“, a explicat Nicolae Oneţiu. În această perioadă a anului, partidele de vânătoare la mistreţi se fac cu alai.
„Oamenii se pun în standuri şi se face o goană cu câini. La căprior şi la cerb nu e voie cu câini, pentru că animalele pot fi rănite“, a completat directorul AJVPS Alba. La acţiunile organizate de AJVPS Alba participă vânători din diferite asociaţii din judeţ sau din ţară, dar şi străini. Conform celor spuse de Nicolae Oneţiu, în această perioadă, AJVPS Alba a făcut o serie de invitaţii unor vânători italieni pentru vânătoarea de ciocârlie.

Cotizaţii şi drepturi pentru vânători

Cotizaţia anuală pe care vânătorii şi membri AJVPS Alba o plătesc către asociaţie este de 1.000 de lei. În costul acesteia intră o parte din drepturile fiecărui vânător. Cei care cotizează pot obţine autorizaţii pentru a putea vâna diferite specii de animale (iepure, fazan, potârniche), fără a mai achita alte taxe în plus.
La speciile purtătoare de trofee, vânătorii vor achita nişte cotizaţii suplimentare, care le vor asigura dreptul de a vâna aceste animale. Vânătorii străini plătesc tarifele pe zile între 50 şi 100 de euro, la care se adaugă taxele pentru fiecare animal vânat. O parte din banii care se strâng la bugetul asociaţiei sunt folosiţi pentru pregătirea fondurilor de vânătoare. În 2009, suma care va intra în conturile AJVPS Alba se ridică la 1,3 milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite