Dinescu: Atunci îţi luai salam cu buletinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la evenimentele din 1989, când regimul comunist a picat în mod violent, poetul Mircea Dinescu, împreună cu actorul Mircea Diaconu şi alţi invitaţi ai postului Realitatea TV, trec în revistă evenimentele de acum 20 de ani.

"Eu apărusem la televiziune. Eram puşi într-o situatie absolut penibilă. După muzica patriotică ce puteam noi spune? A venit apoi o bătrânică la mine şi mi-a spus că sunt om normal, deşi la televizor atunci păream un om nebun", a spus poetul Mircea Dinescu la Realitatea TV, subliniind faptul că oamenii au rămas cu impresia în decembrie '89 că Dinescu îl înlocuia pe Ceauşescu.

"Pe vremea sclavagismului nu a apărut unul cu o tobă care să spună că 'de mâine trecem la feudalism'", a mai spus Dinescu, "aşa că nici trecerea de la comunism la democraţie nu se putea face peste noapte".

Tinerii percep libertatea în mod diferit de felul în care era percepută de tinerii de acum 20 de ani. Dinescu crede că este important ca, pentru a vedea diferenţa dintre felul în care era înţeles conceptul de liberate de tineri înainte de '89 şi felul în care e perceput acum trebuie să fie cunoscute anumite aspecte ale vieţii de dinainte de '89.

"Mergeai la magazinul alimentar şi arătai buletinul ca să demonstrezi că eşti din Bucureşti şi aşa îţi dădea 200 de grame de salam", spune Dinescu.

"Cine spune că atunci nu aveai alternative? Mulţi spun că trebuia să îţi faci meseria, dar cine spune că nu puteai să nu scrii deloc. Deveneai membru de partid pentru altfel nu puteai să avansezi în meserie", este de părere Cristian Tudor Popescu.

"Eu nu vorbesc de disidenţă, când puteai să fii anchetat, arestat, torturat. Eu vorbesc de cei care preferau să facă un pact cu sistemul pentru a obţine nişte beneficiii imediate", spune Cristian Tudor Popescu.

"Am fost condamnat pentru propagandă împotriva orânduielii comuniste. Surpriza a fost în momentul în care am auzit că există proces. Am stat trei ani la închisoare. În aceaşi perioadă, Havel era judecat şi au venit foarte mulţi jurnalişti din afară care au participat la proces" a declarat Filipescu. "Nu era un stat de drept, era o teraore a anchetei."

"Noi ar trebui să luăm binele din acestă Revoluţie. Sunt foarte dureroase chestiile astea . Dacă ne întoarcem către rele, nu ajungem la nimic bun. Cred că colegii mei de generaţie ar trebui să se bucure mai mult de libertaeta", este de părere un tânăr invitat în studioul Realitatea TV.

"Eu aveam trei ani când s-a întors tatăl meu din puşcărie. Eu cred că suntem datori să spunem mai departe. Obligaţia noastră, a celor care putem să scriem sau să vorbim, este să spunem mai multe despre aceste evenimente", spune actorul Mircea Diaconu.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite