Kelemen Hunor a candidat la Preşedinţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, fost candidat la Preşedinţia României, la alegerile din noiembrie 2009, a fost desemnat ministru al Culturii, fiind prima persoană de etnie maghiară care ocupă această funcţie.

Kelemen Hunor s-a născut pe 18 octombrie 1967 în comuna Cârţa, judeţul Harghita.

A urmat studii de medicină veterinară, la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, pe care a absolvit-o în 1993, când a fost admis şi la Facultatea de Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1998. Astfel, Kelemen Hunor are calificările de medic veterinar şi profesor de filosofie.

Şi-a început activitatea politică în 1997, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea UDMR, funcţie în care a rămas timp de patru ani.

Din 2000 este deputat UDMR de Harghita şi membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Totodată, din 2005 este membru UDMR în Biroul Permanent al Camerei, iar din 9 iunie 2007 - preşedintele executiv al UDMR.

La sfârşitul lunii octombrie, Kelemen Hunor şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, susţinând modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional. În urma primului tur al alegerilor, el a obţinut 3,83% din voturile electoratului.

Pe blogul său, Kelemen Hunor menţionează că, în decembrie 1989, era cofondator şi redactor-şef adjunct al revistei culturale Jelenlét. În toamna anului 1990 s-a angajat la Studioul Teritorial Cluj al Societăţii Române de Radiodifuziune, unde a redactat emisiuni politice şi culturale. În paralel, a mai colaborat la revista culturală Korunk şi, împreună cu prietenii, a organizat un cerc literar.

Kelemen Hunor a publicat două volume de versuri - "Mínuszévek" (Editura Kriterion, 1995), recompensat cu premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor din România, şi "A szigetlakó" (Editura Pallas Akadémia, 2001) - şi un roman - "A madárijesztők halála" (Editura Mentor, 1999).

Totodată, el a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor, în 2000, şi cu Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare, în 2008. Hunor a mai primit şi Premiul Litea-Budapesta, în 1996.

Kelemen Hunor nu are în proprietate - conform declaraţiei de avere pe care liderul Uniunii a depus-o la Biroul Electoral Central când şi-a înscris candidatura pentru funcţia de preşedinte al României - nicio locuinţă (apartament, casă de locuit sau de vacanţă), niciun teren agricol sau intravilan şi nu posedă vreun autoturism.

Majoritatea rubricilor din declaraţia de avere pe care liderul Uniunii a depus-o la Biroul Electoral Central au fost completate cu menţiunea "nu este cazul". Potrivit declaraţiei de avere, Kelemen nu deţine nici bunuri mobile a căror valoare să depăşească o mie de euro şi nu a înstrăinat bunuri mobile cu această valoare în ultimele 12 luni.

Kelemen Hunor a declarat că are conturi şi depozite bancare de 158.000 lei, precizând că, în ultimul an fiscal, a avut venituri din salarii în valoare totală de circa 140.000 de lei, reprezentând indemnizaţia de deputat în valoare totală de circa 72.000 de lei şi salariul pe care îl primeşte de la UDMR pentru funcţia de preşedinte executiv al Uniunii, în valoare de circa 67.000 de lei.

În declaraţia de interese, Kelemen a menţionat că deţine 18 părţi sociale în valoare totală de 180 de lei la Medianet SRL, că este membru neretribuit al Fundaţiei Communitas, este preşedinte al Fundaţiei pentru Şcoală şi al Uniunii Ziariştilor Maghiari din România şi deţine funcţia retribuită de preşedinte executiv al UDMR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite