Kovesi: Peste 750.000 de dosare au rămas nesoluţionate la sfârşitul lui 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul general Codruţa Kövesi
Procurorul general Codruţa Kövesi

Procurorul general al României; Laura Codrţa Kovesi, a declarat la bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2009 că peste 750.000 de dosare penale au rămas anul trecut nesoluţionate din cauza volumului mare de muncă al procurorilor.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi: 20% din posturile de procurori sunt vacant. Acest lucru reprezintă o problemă pentru buna funcţionare a Ministerului Public, a declarat procurorul general al României, la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Public pe anul 2009.

"Existenţa a 1,4 milioane de dosare penale într-o societate cu 18 milioane de adulţi reprezintă o anomalie, în condiţiile în care, statistic, ar presupune că aproximativ un român din cinci să fie implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar penal", a adăugat Kovesi.

Totuşi, procurorul general al României a atras atenţia că numărul de dosare soluţionate,  a ajuns, în 2009, la 500.000, de aproape patru ori mai mare decât în 1989 şi cu o treime mai mult decât în urmă cu zece ani, în anul 2000. De asemenea, a declarat Kovesi, peste 75% dintre cauze au fost soluţionate în mai puţin de şase luni de la sesizare.

Sistemul judiciar este în pericol de blocaj


Kovesi a atras atenţia asupra numărul mare de dosare pe care îl are de instrumentat un procuror. Potrivit acesteia , în marile centre, preecum Bucureşti, Cluj Napoca, Constnţa, precum şi în altew oraşe mari din ţară, un procuror ajunge să lucreze şi la peste 2.000 de dosae pe an.

”Trebuie să ne hotărâm ce fel de minister ne dorim. Ce ne dorim? Dosare cu finalitate sau un volum mare de soluţii? Dacă dorim un procuror proactiv, care îşi asumă priorităţi, anticipează evoluţiile şi se concentrează asupra cauzelor cu adevărat importante, trebuie să îi punem la dispoziţie instrumentele investigative de care ar avea nevoie. În schimb, dacă dorim un procuror legat de birou, este suficient să lăsăm lucrurile să evolueze în acelaşi mod”, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, creşterea numărului de procurori nu este o măsură suficientă, care să ducă la deblocarea sistemului. Kovesi a identificat principala problemă în obligaţia procurorilor de a trata în acelaşi mod toate sesizările, indiferent că privesc fapte complexe sau fapte fără finalitate judiciară. Astfel, se consumă timp şi resurse, fără a obţine beneficii semnificative pentru societate.

Kovesi este în favoarea stabilirii de către procuror a unor priorităţi, pe baza unor criterii obiective şi sub controlul instanţei.

Potrivit lui  Kovesi, ”numai astfel ne putem asigura că resursele investigative sunt canalizate spre dosare importante şi evităm utilizarea fondurilor de la buget pentru a motiva nup-uri”.

Ministerul Public şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţii pe anul 2009, în prezenţa procurorului general al României, Laura Kovesi, a premierului Emil Boc, a ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, la eveniment fiind prezenţi şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, precum şi preşedintele CSM, Florica Bejinaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite