Un milion de flori, plantate pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii, îmbătaţi de mirosul primăverii, se bucură de noul aspect al urbei

În sera primăriei, de la marginea oraşului, se munceşte de zor. 15 florărese au grijă de muşcatele proaspăt înflorite, care vor împodobi stâlpii, şi de leandrii, care vor fi plantaţi peste o lună. Ele pun răsaduri din alte specii de flori şi plivesc iarba care creşte zilnic printre plantele mici. Sub razele soarelui care trec prin ochiurile de geam ale serei, florile care vor înfrumuseţa oraşul cresc în voie. Ele vor înlocui lalelele, narcisele şi zambilele care au împodobit spaţiile verzi de Paşte.

Lalele, lalele, lalele


Peste 24.000 de flori colorate de primăvară îmbie slătinenii cu mirosul lor. Zambile, narcise galbene şi albe şi lalele au transformat spaţiile verzi din intersecţii în mici colţuri de rai. Trecătorii se opresc să le admire, şoferii uită să mai pornească atunci când semaforul trece pe verde, iar cei mici arată cu mânuţele spre florile ce se răsfaţă la soare. „Sunt atât de frumoase şi miros divin. Îţi umplu sufletul de bucurie când treci pe lângă ele. Sper să ţină cât mai mult“, a spus Iulia Achim, 35 de ani, din Slatina.
„Te relaxează şi parcă mai uiţi de nebunia crizei când vezi pe stradă atâta viaţă şi culoare.Sper să nu le rupă“, a completat Alina Spiridon, 29 de ani.

„Nu rupeţi florile!“


Din păcate, nu toţi slătinenii iubesc florile şi frumosul, şi nu înţeleg mesajele scrise pe tăbliţe sub formă de fluture sau floare, cu „Nu rupeţi florile!“ din fiecare rond sau scuar plin de flori. „Le rup şi nu avem ce să le facem. Poliţia comunitară le dă amenzi, dar degeaba. Ar trebui să facă muncă în folosul comunităţii, să vină să planteze ei, să vadă cum e şi poate aşa o să înţeleagă munca noastră. Anul trecut,  din 7 în 7 zile mergeam şi înlocuiam florile rupte. Nici măcar nu înţeleg că, până la urmă, îşi bat joc de banii lor“, a explicat Emil Nicolae, director adjunct la Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat, din cadrul Primăriei Slatina.
Fiecare floare care este ruptă de slătineni o întristează pe Emilia Ivan Petrescu, şefa serei. De 26 de ani face această meserie şi iubeşte fiecare fir de plantă din seră. Ştie tot despre fiecare specie şi nu suportă să vadă că o plantă care a crescut în sera ei ajunge pe stradă şi este ruptă fără milă.
„Nu sunt conştienţi de munca noastră. Stăm aici zi şi noapte ca să le udăm, să  le tratăm. Dacă vor şi ei un răsad, mai bine vin şi ne cer, decât să îl smulgă din spaţiul verde. Noi am dat multe flori slătinenilor care au venit pe aici“, a spus Emilia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite