Un milion de euro luat cu acte falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii susţin că documentele se falsifică „monstruos de uşor” . Câteva zeci de dosare penale, în care sunt cer-cetate persoane pentru obţinerea de credite cu acte false, au în lucru în acest moment poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

„Este vorba de peste 30 de dosare penale”, a declarat, pentru Adevărul, agentul Marinela Apostolache, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş. Aproape 300 de persoane sunt cercetate în aceste dosare, iar valoarea prejudiciului adus băncilor de hoţii reclamaţi depăşeşte un milion de euro. La aceste situaţii se ajunge pentru că documentele se falsifică foarte uşor.

„Se falsifică monstruos de uşor cărţile de identitate. Practic, cu aparatura disponibilă în orice magazin de computere din Timişoara se poate falsifica o carte de identitate. Falsificarea de adeverinţe şi contracte de muncă este la îndemâna oricărui elev de liceu”, a spus un ofiţer de la „Crimă Organizată”.

 În multe cazuri, spun poliţiştii, băncile nu reclamă creditele cu acte false. Asta, deoarece creditele sunt asigurate, iar băncile îşi recuperează banii furaţi de la societăţile de asigurări.

La peste 50.000 de euro estimează poliţiştii paguba provocată de un grup de tineri care luau credite cu acte false de la o bancă din Sânnicolau Mare. Este vorba de şase tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 21 de ani, care, în perioada iunie – decembrie 2007, au reuşit să păcălească funcţionarii bancari.

Tinerii se prezentau la ghişeu cu adeverinţe şi contracte de muncă falsificate cu ajutorul unui computer şi al unei imprimante. Ştampilele aplicate pe documente erau şi ele falsificate. „Cu ocazia încheierii unor contracte de credit, unitatea bancară a fost prejudiciată cu sumele de 41.500 de euro şi 35.000 de lei”, a spus Apostolache.

Anchetatorii au început urmărirea penală împotriva celor şase pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Oamenii legii verifică dacă creditele nu au fost luate cu complicitatea funcţionarilor de la bancă.

Grupare trimisă în judecată

O altă grupare, de 70 de persoane, a fost cercetată de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate pentru că a luat credite cu acte false de la mai multe bănci din Lugoj.

Paguba provocată băncilor este de aproape 160.000 de euro. Dintre cei zece lideri ai reţelei, patru sunt şi acum după gratii, la aproape un an după debutul procesului. BCR, Volksbank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BRD şi CEC Bank încearcă să-şi recupereze banii, după ce indivizii s-au folosit de actele măsluite pentru golirea unor magazine de produse electrocasnice.

Liderii grupării se ocupau de confecţionarea actelor false, iar alţii, cu racolarea de naivi care să ia pe numele lor credite pentru nevoi personale. Practic, lugojenilor fără bani şi fără proprietăţi pe numele lor li se confecţionau adeverinţe şi contracte de munca false şi erau trimişi la bănci să ia credite.

 “Aveau «poezia» învăţată. Să spună că sunt angajaţi la firmă, ofereau şi un număr de telefon, cică al firmei, şi primeau imediat creditul”, a spus Ştefan Negrilă, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara. Liderii grupului de falsificatori negociau cu fiecare dintre cei care luau creditele şi îşi luau partea în funcţie de naivitatea clientului.

Banii se împărţeau

Unii dădeau falsificatorilor 20% - 30% din valoarea creditului, alţii, câte 80% - 90%. O persoană a luat patru credite în valoare de 200 de milioane şi doar 40 de milioane i-au rămas lui.

Alţii, ceva mai şmecheri, i-au ţepuit chiar pe falsificatori. Luau de la aceştia actele false, luau şi credite, dar nu se mai întorceau să dea “cota”. Astfel, s-au luat zeci de credite de la mai toate băncile din Lugoj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite