Unde sunt miliardele lui Gigi Becali?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti se confruntă cu probleme financiare grave şi recunoaşte că nu mai dispune de lichidităţi. Dezastru este cuvântul care caracterizează anul 2008 pentru afacerile lui Becali. Terenurile sale nu se mai vând nici la jumătate de preţ iar fabricile sunt total neprofitabile.

Cum e să fii declarat de unele publicaţii drept cel mai bogat român, iar în următoarele trei luni să constaţi că mai ai doar două milioane de euro în conturi? Răspunsul este simplu: criza financiară a dat iama în averile „milionarilor de carton” şi nu pare că va pleca prea curând.

„Războinicul luminii”, „Sfântul Gheorghe” sau „Mihai Viteazul”, aşa cum s-a autointitulat de-a lungul timpului Gigi Becali, a rămas fără lichidităţi. În numai trei luni, criza financiară i-a înjumătăţit averea.

De altfel, el însuşi a recunoscut că este afectat direct de recesiune şi că mai are doar două milioane de euro în conturi, dar şi vreo 80 milioane de euro de primit de la datornici.

Afaceri cu blugi turceşti

Averea sa, potrivit propriilor declaraţii, constă, în cea mai mare parte, în terenuri şi clădiri, însă specialiştii din domeniul imobiliar susţin că preţul acestora a scăzut cu până la 50%. Mai mult decât atât, chiar dacă Becali ar intenţiona să vândă astăzi la jumătate de preţ, tot nu ar avea cumpărători, pentru că cererea pe segmentul imobiliar a scăzut dramatic.  Gigi Becali a intrat în afaceri făcând bişniţă.

Chiar el povesteşte amuzat cum pleca în Turcia şi Germania după blugi sau săpunuri. Venea cu camioanele de marfă din străinătate şi le vindea în târguri şi consignaţii la un preţ de câteva ori mai mare. Era perioada în care se cumpăra orice.

Aşa a făcut primii bani, iar haosul care exista în 1990 în politica fiscală a României i-a ajutat mult atât pe Becali, cât şi pe toţi ceilalţi „businessmani de tranziţie” să se îmbogăţească.

„Păi eu aveam profit de 400% şi nu dădeam nimic la stat. Nu te întreba nimeni nimic”, spune Becali. Povestea cu terenurile a început dintr-o întâmplare norocoasă. Gigi Becali a cumpărat un teren care aparţinea fermei din Tunari, fără a avea intenţia să îi schimbe destinaţia.

Doar că un grup de investitori greci şi turci i-au oferit un preţ de câteva ori mai mare pe acel teren, pe care intenţionau să construiască clădiri de birouri. „Când am văzut eu cât profit poţi face dintr-un teren şi aşa, în două săptămâni, m-am apucat de cumpărat pământ”, spunea Gigi Becali în interviul acordat publicaţiei „Adevărul 500 Miliardari“.

A urmat celebra afacere „Ferma Roşia“, care l-a pus pe picioare pe Gigi Becali definitiv. Este vorba despre schimburile de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, în urma cărora a obţinut 21 de hectare de teren în zona Băneasa contra unei suprafeţe aproximativ egale în extravilanul Capitalei.

Astfel, în decursul mai multor ani, Gigi Becali a ajuns să deţină circa 300 de hectare de teren în Pipera, în Bucureşti, în Piteşti sau Brăila.

Becali Bank, un proiect eşuat

Gigi Becali a intenţionat să înfiinţeze o bancă exclusivistă pentru milionarii în euro din România, prieteni şi rude, însă Banca Naţională i-a respins proiectul.

BNR nu  a autorizat înfiinţarea Becali Bank pe motiv că are dosar la DNA şi că banii pentru constituirea capitalului social al viitoarei instituţii de credit ar proveni din tranzacţii cu terenurile obţinute din controversatul schimb cu Ministerul Apărării Naţionale.

Îngheţul din Pipera
(Ovidiu Marincea)


Speculatorii de pe piaţa imobiliară care au scontat profituri de peste 100% sunt printre cei mai afectaţi de recesiune. Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobiliare Regata, consideră însă că dezvoltatorii mari nu vor avea de suferit.

„Ne confruntăm cu o scădere drastică a capacităţii populaţiei de cumpărare, din cauza limitării creditării din partea băncilor. Cererea de locuinţe şi spaţii de birouri este în continuare de câteva ori mai mare decât oferta, iar în aceste condiţii piaţa imobiliară îşi va reveni”, a declarat, pentru „Adevărul“, Eduard Uzunov.

Gigi Becali declara pentru publicaţia „Adevărul 500 Miliardari“ că deţine în Pipera personal, sau prin interpuşi, circa 200 de hectare de teren. Reprezentanţii Eurometropola susţin că, în această zonă, preţul terenurilor a scăzut cu până la 50%.

Astfel, pe Şoseaua Pipera-Tunari, de la un preţ de 900 de euro pe metrul pătrat în primăvara acestui an, s-a ajuns în prezent la 400 de euro pe metru pătrat. Reprezentanţii Eurometrolopa susţin că situaţia este asemănătoare şi pentru zonele Băneasa sau DN1, pe ruta viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov. 

Fabricile lui Gigi

Gigi Becali este patron la cinci societăţi comerciale. Singura care a înregistrat un profit net de 70.000 de euro este Avicola Iaşi. De când patronul echipei Steaua a intrat în afaceri cu găini, în 2006, cifra de afaceri şi profitul înregistrat de Avicola Iaşi sunt în cădere. Astfel, dacă în 2006, compania a înregistrat un profit net de 1,7 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 36 de milioane, în 2007 cifra de afaceri la Avicola Iaşi a fost de doar 32 milioane de lei, iar profitul net a scăzut la 97.000 de lei.

În doi ani, Gigi Becali a reuşit să reducă profitul companiei cu aproape 50%. O altă societate la care Becali deţine pachetul majoritar de acţiuni este fabrica de armament Uzina Mecanică Drăgăşani, o societate total neprofitabilă şi cu datorii la stat.

Declaraţia de avere a lui Gigi Becali

colecţie de bijuterii în valoare de 50.000 de euro, dobândită în 1996.

colecţie de ceasuri în valoare de 250 milioane de euro.

active aducătoare de venituri sunt: un bloc de locuinţe sociale construit la Zimnicea, în valoare de circa un milion de euro, şi alte şase blocuri de câte cinci etaje a căror valoare este de peste 80 milioane de euro.

terenuri: 10 parcele de teren. Trei în Voluntari, trei în Capitală din care una, în sectorul 1, în suprafaţă de 33 de hectare, şi alte două în sectorul 2 de şase şi, respectiv 12 hectare - şi câte o parcelă în Piteşti, Baloteşti, Brăila şi Otopeni.

este acţionar la cinci societăţi comerciale. Becali deţine 69,098 la sută din Avicola Iaşi, 71,66 la sută din Arcom SA, 90,702 la sută din Uzina Mecanică Drăgăşani, 26 la sută din acţiunile clubului sportiv Steaua şi 59,79 la sută din acţiunile Romes.

datornicii lui Gigi Becali: Vasile Geambazi (care îi datorează omului de afaceri 12 milioane de euro), Nicolae Nae (18 milioane), Horia Culcescu (15 milioane de euro) şi Viorel Tudorache (şase milioane de euro).

Becali, cel mai bogat român?!

„Adevărul 500 Miliardari“

1. Dinu Patriciu: 1,9-2 miliarde euro

2. Ion Ţiriac: 950 mil.-1 miliard euro

3. Zoltan Teszari: 900 milioane euro

4. Marius şi Emil Cristescu: 850 milioane euro

5. Sorin Ovidiu Vântu: 800-850 milioane euro

6. Veronica Drăgan: 800 milioane euro

7. George Becali: 700-750 milioane euro

8. Familia Păunescu: 700 milioane euro

9. Ovidiu Tender: 650-700 milioane euro

10. Familia Voiculescu: 650 milioane euro

„Capital 300 cei mai bogaţi români“

1. George Becali: 2,5 miliarde euro

2. Ion Ţiriac: 2,2-2,4 milarde euro

3. Dinu Patriciu: 2-2,1 miliarde euro

4. Familia Voiculescu: 1,5-1,6 miliarde euro

5. Familia Păunescu: 1,3-1,4 miliarde euro

6. Ioan Niculae: 1,27-1,29 miliarde euro

7. Sorin Ovidiu Vântu: 1,2-1,25 miliarde euro

8. Familia Adamescu: 1-1,1 miliarde euro

9. Fraţii Micula: 960-980 milioane euro

10. Fraţii Cristescu: 800-820 milioane euro

Poziţionarea pe locul 7 în ierarhia Adevărul 500 Miliardari s-a dovedit a fi cea mai realistă în momentul întocmirii clasamentului. În  evaluarea averii sale s-a ţinut cont de declinul pieţei imobiliare şi de managementul defectuos practicat de George Becali la societăţile pe care le deţine.  În acest moment, din cauza scăderii preţurilor la terenuri, putem afirma că averea latifundiarului şi-a diminuat valoarea cu 50%.

Citiţi mâine în Adevărul! Falimentul sportiv al lui Gigi Becali

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite