De ce apare mai devreme menopauza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce apare mai devreme menopauza
De ce apare mai devreme menopauza

Există situaţii în care menopauza se poate instala mai devreme decât în mod normal, la 30 sau la 40 de ani. Acest lucru implică apariţia unor transformări de natură fizică şi psihologică.

Moştenirea genetică pe linie maternă, radioterapia, administrarea de citostatice, extirparea ovarelor, anorexia, tumorile hipofizare, afecţiunile endocrine sunt câţiva dintre factorii care favorizează instalarea menopauzei timpurii, numită şi insuficienţă ovariană prematură. Pentru a diminua riscurile producerii unor boli precum osteoporoza, este necesară instituirea unui tratament imediat.   

Menstrele neregulate, semnal de alarmă

Mergi la ginecolog dacă îţi dispare menstruaţia sau dacă aceasta devine neregulată, mai abundentă sau mai diminuată. După instalarea menopauzei, scade şi nivelul celor doi hormoni sexuali feminini, estrogenul şi progesteronul. Din această cauză,apar schimbări fizice şi psihice. Bufeurile, uscăciunea vaginală, scăderea libidoului, insomniile, precum şi trecerile bruşte de la o stare emoţională la alta sunt alte câteva simptome pe care nu ar trebui să le neglijezi.

Depistată în cinci minute

Dacă prezinţi simptome ale menopauzei, poţi realiza un test rapid, disponibil şi în farmaciile din România. Acesta este asemănător testului de sarcină, se poate efectua în orice moment al zilei, iar rezultatul poate fi aflat în doar cinci minute. Acest test detectează nivelul hormonului specific menopauzei, FSH, şi are o acurateţe de 99,99 la sută. Testul nu înlocuieşte însă vizita la medic.

Este necesară terapia hormonală

Terapia de substituţie hormonală înlocuieşte activitatea estrogenului şi progesteronului, secretaţi de ovare înainte de menopauză. Tratamentul este important pentru prevenirea osteoporozei şi pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular.

Acest tip de tratament poate avea însă reacţii adverse, precum dureri de cap şi edeme, fiind asociat şi cu un risc mai mare de apariţie a cancerului de sân şi de endometru, mai ales dacă este urmată terapia doar cu estrogen, nu şi cu progesteron.

Ce analize o depistează

Pentru diagnosticul menopauzei sunt necesare o serie de teste, mai precis unele dozări hormonale, precum FSH (hormon de stimulare foliculară), LH (hormon luteinizant), estradiol, progesteron şi prolactină. De asemenea, este important examenul ginecologic, pentru a se exclude alte cauze ale opririi menstruaţiei, precum existenţa unei sarcini.

Poţi rămâne însărcinată

Menopauza marchează încetarea perioadei fertile. De aceea, instalarea ei la o femeie tânără poate avea un puternic impact psihologic, mai ales dacă îşi doreşte copii. Vestea bună este că o sarcină este posibilă, însă pentru aceasta este nevoie de tratamente de reluare şi de stimulare a activităţii ovariene.    

Gemenele sunt mai predispuse

Riscurile de menopauză timpurie sunt de cinci ori mai mari în cazul gemenelor, se arată într-un studiu internaţional apărut în publicaţia „Reproducerea umană”. Astfel, conform cercetării, la 45 de ani, 15 la sută din gemene ajung deja la menopauză, în comparaţie cu cinci la sută din restul femeilor.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Menopauza reprezintă încetarea funcţiei ovariene şi apare între 49 şi 51 de ani. Instalarea ei înainte de 40 de ani poartă denumirea generică de menopauză prematură, iar înainte de 45 de ani, menopauză precoce. Ea atinge aproape patru la sută din populaţia feminină.

Cauzele acestei tulburări în apariţia menopauzei pot fi chirurgicale – prin extirparea ovarelor, medicale – citostatice sau iradiere pentru cancer, cauze imunitare şi cauze genetice. De asemenea, poate fi favorizată de expunerea organismului la substanţe toxice (tutun, alcool), de epuizare fizică sau psihică, de slăbire excesivă, de boli ale hipofizei, ale tiroidei sau de boli autoimune.

Diagnosticul este dat de dozările hormonale – FSH şi estradiol. Persoana afectată trebuie tratată, pentru a evita numeroasele complicaţii fizice şi psihologice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite