Ţara lui Dracula, o Mecca pentru vest-europenii care vor să devină medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi tineri italieni merg în Transilvania să studieze medicina
Tot mai mulţi tineri italieni merg în Transilvania să studieze medicina

Universităţile de medicină din Transilvania, "ţara lui Dracula", au devenit o adevărată Mecca pentru tinerii din ţări precum Italia, Franţa, Germania sau Elveţia care vor să devină medici, scrie cotidianul italian Il Giornale.

"Tot mai mulţi tineri italieni merg în Transilvania, unde testul de admitere este mai uşor. Este un flux migrator opus celui cu care ne-am obişnuit până acum", scrie cotidianul italian, citat de Agerpres.

Cea mai căutată de tinerii din Occident este Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj, unde din cei circa 7.000 de studenţi, 1.600 sunt străini. Printre atuurile universităţii româneşti se numără, potrivit Il Giornale, taxele relativ mici, infrastructura şi corpul didactic bune, dar mai ales posibilitatea de câştiga experienţă prin practica în spitale.

"Universităţile româneşti (de medicină - n.r.) prevăd accesul studenţilor în structurile spitaliceşti şi lucrul direct cu pacienţii, încă de la început. Aşadar, mai puţină teorie şi mai multă practică. Este ceea ce par să îşi dorească cei mai mulţi dintre cei ce doresc să devină medici", scrie Il Giornale.

Ziarul face referire şi la dezbaterile de pe forumuri, unde părerile sunt împărţite. Unii vorbesc despre faptul că diploma este mai uşor de obţinut în România, dar apoi apar complicaţiile în momentul în care absolvenţii sunt nevoiţi să lucreze în spitalele din Italia, unde sistemul sanitar din estul Europei este considerat depăşit. Alţii, în schimb, consideră că în România profesorii sunt mai puţin obtuzi, învăţământul este 'stimultiv şi serios', iar adaptarea la realităţile din Italia nu este dificilă în aceste condiţii.

"Transilvania a devenit Raiul pe pământ şi pentru italienii care aspiră la statutul de medic", concluzionează Il Giornale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite