Medicii de familie refuză contractul cu CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie se menţin pe poziţii şi refuză semnarea contractului-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ei spun că acceptarea contractuluii i-ar pune în imposibilitatea de a-şi desfăşura meseria, reducându-i la statutul de simpli birocraţi.

În plus, impunerea unor plafoane orientative la prescripţiile de medicamente i-ar sili să aleagă între pacienţi. „Ne dorim să semnăm un contract acceptabil, care să anuleze acele puncte care ne pun în imposibilitatea de a ne desfăşura activitatea normal”, a spus Rodica Tănănescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie în urma unei întâlniri la care au fost invitaţi şi reprezentanţii CNAS. Aceştia din urmă însă au declinat invitaţia.


Medicii au spus ieri că vor modificarea actelor normative privind informatizarea, pentru că sunt obligaţi să presteze servicii precum emiterea cardurilor de sănătate, care nu au legatură cu profesia lor. "Acest lucru afectează nu numai pacienţii, dar şi medicii. Nu ni se plătesc serviciile medicale şi suntem sancţionaţi. S-a întâmplat frecvent să nu fie plătite consultaţiile din cauza sistemului informatic", a afirmat ea. De asemenea, medicii nu sunt de acord nici cu impunerea obligativităţii permanenţei în cabinetele medicale pentru că nu sunt fonduri pentru acest lucru.

Totodată, pentru că prin noul contract-cadru sunt impuse plafoane orientative de prescripţii la medicamente, medicii sunt nevoiţi să aleagă pacienţii în funcţie de gravitatea bolii. Termenul până la care medicii de familie trebuie să semneze contractul-cadru pe 2011 e întâi iunie.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite