Cu măşti şi mănuşi în blocul H1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vecinii familiei infectate cu virusul gripei porcine au intrat în panică. Nimeni nu mai intră în bloc fără măsuri de protecţie. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a confirmat, ieri, două noi cazuri: copilul de un an şi două luni al femeii deja diagnosticate şi tatăl acesteia.

Pe strada Baia de Arieş, în cartierul Militari, la etajul cinci al unui bloc înalt, locuieşte Stere Bujdoveanu, tatăl Lilianei Crişan. Este locul unde femeia de 30 de ani, primul român infectat cu virusul H1N1, a tras după ce a sosit de la New York.
În apartamentul cu numărul 93 stă nea Stere, cum îi zic vecinii, cu soţia lui, băiatul Iannis şi nora. Ieri, era acasă doar doamna Bujdoveanu, care a refuzat orice dialog, izolându-se în locuinţă.

Teamă în cartier

Vecinii de scară ai familiei Bujdoveanu îşi ascund cu greu teama de boală şi se protejează cum pot, cu mănuşi chirurgicale şi tricoul tras peste nas, când folosesc liftul. „Merg cu liftul pentru că n-am încotro, stau la etajul opt. De plecat o perioadă din bloc n-am cum să plec că n-am bani. Nu sunt panicată, dar nu pot să nu mă gândesc la pericol”, spune  Gabriela Ciuraru, de 40 de ani, vecina familiei Bujdoveanu.

Doamna Ciuraru e contrariată: „Din câte am auzit, dacă a fost în contact cu bolnavul, trebuie să stea şapte zile în carantină. Eu n-am nimic cu familia Bujdoveanu, fata n-are nicio vină că s-a îmbolnăvit, dar ei trebuie să se izoleze o perioadă. Ieri (alaltăieri, când cazul Lilianei Crişan era confirmat – n.r.) l-am văzut pe nea Stere venind de la piaţă.

Nu-i normal, nu procedează corect. Avem copii şi ne e teamă...”. „Mai ales că-i taximetrist, intră în contact cu o grămadă de lume”, adaugă Monica Nastiuc, de 26 de ani, o altă vecină.

Vecinii s-au autoizolat în locuinţe

image

Vecinii Lilianei Crişan se apără cum pot de virus; Foto: M. Vilău

Frica domneşte în toată zona. Vecinii de palier ai familiei infectate s-au sigilat în locuinţă şi nu răspund în ruptu’ capului pentru nimeni şi nimic. Comunicarea - scurtă, pe ton certăreţ - se face prin uşă: „Nu vorbim, lăsaţi-ne-n pace!”.

Puţinii oameni care intră şi ies din scară sunt extrem de grijulii la ce şi cum ating. Tastele interfonului, mânerul uşii de la intrare, butoanele liftului sunt folosite cu mişcări scurte, cu mâinile protejate de batiste sau mănuşi de cauciuc.

Cunoştinţa lui Hagi, infectată

Din spusele oamenilor, familia Bujdoveanu este una foarte retrasă, fără prieteni în bloc, atât de retrasă încât mulţi vecini nu le cunosc nici numele. „Sunt machidoni şi au prieteni doar din neamul lor. Ştiu că-l cunoaşte pe Gică Hagi, l-am şi văzut odată venind în vizită la ei, aici în bloc”, spune Gabriela Ciuraru.

Un apropiat al lui Gheorghe Hagi a spus că acesta „nu vrea să discute despre un astfel de subiect”. Apropiatul lui Hagi a mai declarat că fosta glorie a fotbalului românesc „nici nu neagă, nici nu confirmă” faptul că l-ar cunoaşte pe Stere Bujdoveanu, una dintre persoanele infectate cu H1N1. 

Gheorghe Hagi s-a aflat în ultima săptămână la Constanţa, unde a patronat competiţia de fotbal pentru copii ce-i poartă numele. Ieri, acesta a plecat spre Istanbul.

Măsuri la frontieră

Poliţiştii de Frontieră acţionează împreună cu personalul medical la intrarea în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse pentru depistarea posibilelor simptomatologii de gripă nouă care ar putea apărea la cetăţenii care intră în ţară.

Traseul virusului H1N1 în România


Sâmbătă, 23 mai

Liliana Crişan s-a întors din Statele Unite la bordul unei aeronave Air France.

Marţi, 26 mai

Ora 12.00 – Liliana Crişan s-a prezentat la Clinica Medlife pentru că nu se simţea bine. De acolo a fost îndrumată spre Spitalul „Matei Balş“.
Ora 14.00 - tânăra s-a prezentat la Institutul „Matei Balş“ şi i-au fost recoltate probe de sânge.
Ora 19.30 - pacienta a refuzat internarea şi a plecat acasă pe propria răspundere.
Ora 22.30 – la Institutul „Matei Balş“ au venit rezultatele care confirmau prezenţa virusului de gripă porcină.

Miercuri, 27 mai

Ora 8.00 - Liliana Crişan a fost chemată la spital, împreună cu cei doi copii şi cu tatăl său.
Ora 14.00 – medicii au externat-o pe Liliana Crişan pe motiv că nu mai prezintă risc de contaminare.
Ora 22.00 Stere Bujdoveanu, tatăl Lilianei, şi unul dintre copiii acesteia au fost chemaţi la spital pentru că şi analizele lor relevaseră prezenţa virusului.
Ora 23.00 - Stere Bujdoveanu, Liliana Crişan şi cei doi copii ai acesteia (dintre care doar unul e bolnav) au fost din nou internaţi.

 Joi, 28 mai

Ora 12.00 - Potrivit ministrului Sănătăţii, cei patru sunt izolaţi, însă nu se află în carantină.
Ora 18.00 Stere Bujdoveanu şi copilul cel mic al Lilianei Crişan, care sunt infectaţi cu virusul H1N1, se află în stare bună şi mai prezintă doar simptome minore.

Spitalul „Matei Balş“, păzit de jandarmi

Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” este, începând de ieri, inclus într-un sistem special de pază asigurată de Jandarmerie. Toate persoanele care prezintă simptome sunt îndrumate spre camera de gardă. În spital alerta este maximă. Tot personalul medical poartă măşti de protecţie, halate şi mănuşi.

În prezent, atât Liliana Crişan, cât şi cei doi copii şi tatăl acesteia se află internaţi la Institut. Potrivit ministrului Sănătăţii, cei patru sunt izolaţi, însă nu se află în carantină. „Femeia de 30 de ani a fost internată pentru a-i putea avea în îngrijire pe cei doi copii ai săi. Unul dintre copii este şi el infectat, conform analizelor, iar celălalt este sănătos, însă a fost adus şi el în spital, pentru a se afla sub îngrijirea mamei”, a explicat ministrul Bazac.

Pacienţii sunt în stare bună

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a declarat că tatăl şi copilul femeii, care sunt şi ei infectaţi cu virusul H1N1, se află în stare bună şi mai prezintă doar simptome minore, însă vor rămâne sub observaţie medicală, în spital, până când nu vor mai prezenta pericol de infectare a altor persoane.

„În acest moment cei patru pacienţi se simt bine, nu sunt motive de îngrijorare. Vor rămâne internaţi în spital până când  nu va mai exista pericolul de a îmbolnăvi pe altcineva”, a declarat prof. dr. Streinu-Cercel.

O parte dintre suspecţi s-au prezentat pentru analize

Ancheta epidemiologică aflată în curs de desfăşurare a redus numărul celor care au intrat în contact cu familia Lilianei Crişan la 22 de persoane, 15 dintre acestea fiind pasageri ai cursei aeriene, restul fiind rude sau cunoştinţe. Dintre aceştia din urmă, doar tatăl şi un copil al femeii au fost depistaţi pozitiv, restul probelor fiind negative.

Ministerul de Interne a transmis Ministerului Sănătăţii lista cu pasagerii care au ajuns în ţară în acelaşi avion în care s-a aflat Liliana Crişan. Aceştia  au fost contactaţi de cadre medicale, care au cerut detalii despre starea lor de sănătate.  În timpul zilei de ieri, mai mulţi pasageri ai cursei Air France, cu care a venit în ţară Liliana Crişan, s-au prezentat la „Matei Balş“ pentru analize.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite