Liviu Popa: Acces limitat la armele neletale pentru a evita situaţii în care “cefele groase” trag focuri de armă în spaţiul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ar trebuie să aibă mai greu acces la armele neletale, pentru a evita situaţii în care "cefele groase" trag focuri de armă în spaţiul public, a declarat, vineri seară, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa. Pe de altă parte, poliţiştii ar trebui să recurgă la uz de armă mai des, a continuat Popa.

În contextul scandalului cu împuşcături de la Mamaia, petrecut joi noapte, şeful Poliţiei Române a declarat, vineri seară, la Realitatea TV, că regimul armelor neletale ar trebui să devină mai strict tocmai pentru a evita situaţii în care "cefele groase" trag focuri de armă în spaţiul public.

Citeşte şi:
Scandal cu împuşcături între turiști și angajații parcului de distracții din Satul de Vacanță din Mamaia

El a constatat că astfel de cazuri "sunt situaţii ce ţin de un anumit comportament" al românilor, vizibil mai ales în ultima vreme şi determinat de o serie de factori sociali şi economici.

Liviu Popa a atras atenţia că regimul armelor neletale, de tipul pistoalelor cu bile din cauciuc, este reglementat de o lege din 2002, al cărei scop a fost crearea unui sistem de "autoapărare".

"Într-adevăr, aceste arme sunt folosite de acele «cefe groase» - care de altfel sunt şi în atenţia Poliţiei - care le folosesc împotriva altora", a afirmat şeful Poliţiei Române. El a subliniat că acest tip de comportament nu este, totuşi, specific spaţiului public românesc.

Liviu Popa (foto) a adăugat că acţiunea poliţiştilor în astfel de situaţii este limitată de lege. Ei nu pot folosi armele în spaţiul public şi pot trage doar dacă suspectul are o armă echivalentă cu cea a poliţistului, nu una neletală.

image

"Din punctul meu de vedere, legea permite ameliorări", a precizat Liviu Popa, care a afirmat că speră ca în toamnă regimul armelor şi muniţiilor să devină mai restrictiv privind uzul de armă de către cetăţeni. De asemenea, Popa a spus că vrea controale mai temeinice atunci când o persoană vrea să-şi cumpere o armă neletală.

El a avertizat că există şi un pericol privind Bulgaria, unde armele se pot procura cu o uşurinţă mai mare. Vecinătatea cu Bulgaria, unde regimul armelor neletale este mult mai permisiv, face ca posibilitatea introducerii armelor în România să fie reală.

Cu toate acestea, România este o ţară sigură. A spus-o şi şeful Poliţiei Române şi o arată şi un Eurobarometru recent, care situează România în topul celor mai sigure state din Europa, respectiv cel mai sigur din regiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite