În lipsa unui loc de muncă, vasluienii au luat calea pribegiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în străinătate.În medie, câte 200 de vasluieni solicită, zilnic, eliberarea unui document de călătorie. Consideraţi unii dintre cei mai săraci români, vasluienii se văd nevoiţi să-şi

în străinătate.
În medie, câte 200 de vasluieni solicită, zilnic, eliberarea unui document de călătorie. Consideraţi unii dintre cei mai săraci români, vasluienii se văd nevoiţi să-şi găsească un rost printre străini. În afara graniţelor, salariile variază între 400 şi 1.700 de euro, în funcţie de munca prestată, astfel că mulţi dintre cei care îşi iau rămas bun de la familii ajung să trudească în construcţii, agricultură sau spitale. Ponderea cea mai mare este deţinută de femeile care asigură menajul casnic în familiile de pensionari din străinătate, însă cei mai mulţi dintre emigranţi s-au arătat dispuşi chiar să-şi ia două servicii pentru a strânge banii cu care, la întoarcerea în ţară, să fie capabili să-şi plătească datoriile.
Vasluienii au luat calea pribegiei, la modul serios, de mai bine de trei ani, în acest interval, mai bine de 15.000 de vasluieni îndreptându-şi paşii şi speranţele către ţări precum Italia, Spania, Germania sau America.
Autorităţile spun că numărul celor care lucrează peste hotare ar fi mult mai mare, dacă se iau în calcul şi persoanele plecate ilegal, care muncesc la negru. Statisticile ulterioare comunicate de Institutul Naţional de Statistică, care situează judeţul Vaslui pe primul loc din ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, dovedesc, încă o dată, că vasluienii au luat o decizie înţeleaptă.
Există însă şi un preţ pe care trebuie să-l plătească toţi cei care lasă în urmă familii, în special copiii având cel mai mult de suferit de pe urma despărţirii de cei dragi.
Psihologii sunt cei care au tras primii semnalul de avertisment, făcând referire la starea degradantă în care se află toţi cei care revin în ţară, după o lungă perioadă de şedere departe de casă.
Mulţi dintre aceştia au avut nevoie de îngrijire medicală de specialitate, fiind internaţi în spitale de psihiatrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite