200 de licenţiaţi, lăsaţi fără diplome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre absolvenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza“ sunt nevoiţi să repete ultimul an de studiu. Studenţii aflaţi în această situaţie vor trebui să plătească integral cursurile şi să dea încă 12 examene.

Aproape 200 de masteranzi, care au absolvit anul trecut Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, nu îşi vor primi diploma de licenţă. Motivul este că  aceştia nu au optat, în anul al treilea de studiu, pentru o specializare de limbă străină.

După examenul de licenţă, tinerii care au optat pentru specializări cum ar fi comunicarea, ştiinţele economice, literatura comparată sau jurnalismul au primit o adeverinţă care le-a permis  să se înscrie la masterat.„Practic, nouă nu ni s-a recunoscut cea de-a doua specializare.

La sfârşitul săptămânii trecute am fost înştiinţaţi că va trebui să ne reînmatriculăm, să ne alegem o limbă străină pentru specializarea a doua, să facem şi să plătim încă un an de studiu şi să dăm alte 12 examene“, explică Carmen B, o studentă la master care a ales în anul al treilea de facultate specializarea literatură comparată.

„Faceţi ilegal masterul, lucraţi ilegal”

Profesorii le-au propus studenţilor mai multe variante. Pe de o parte, tinerii ar avea posibilitatea să repete ultimul an alegând o limbă străină pe care să o studieze, iar pe de altă parte studenţii şi-ar putea continua în acest semestru masterul, făcând totodată şi a doua specializare.

„Faceţi ilegal masterul, lucraţi ilegal în învăţământ!“ Acestea au fost cuvintele folosite de cadrele didactice de la facultate.

Dacă va fi să facem într-un semestru şi masterul şi specializarea a doua, va trebui să dăm în sesiunea următoare 24 de examene, să mergem zi de zi la cursuri, în condiţiile în care avem o familie şi un loc de muncă”, ne mărturiseşte Maria, profesor de limba română la o şcoală din judeţul Iaşi.

În cazul în care absolvenţii vor fi nevoiţi să repete al treilea an de studiu, ei vor trebui să scoată din buzunare circa 2.000 lei, reprezentând taxa de şcolarizare.

Cine sunt responsabilii?

Unii profesori de la Facultatea de Litere au aflat de curând de situaţia studenţilor de la masterat. „Dacă studenţţ au fost neatenţi, aceştia vor trebui să-şi repare greşelile din trecut. Dacă greşeala este a instituţiei, cu siguranţă că se va găsi soluţia cea mai bună”, susţine Dan Stoica, prodecan pe probleme studenţeşti la Facultatea de Litere din Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite