70 de liceeni iau lecţii anti-fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii vor fi premiaţi, dacă vor renunţa la tutun

Două asistente medicale vor încerca să-i convingă pe elevii suceveni, timp de o lună şi jumătate, să renunţe la fumat.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) va demara mâine, la două licee din Suceava, o campanie anti-fumat. Scopul acţiunii constă în informarea şi educarea adolescenţilor cu privire la riscurile consumului de tutun, iar unităţile şcolare incluse în proiect sunt Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret".

„Vor participa 35 de elevi din clasa a X-a de la fiecare dintre licee, iar cei interesaţi vor avea nevoie de acordul părinţilor pentru a lua parte la cursuri", spune Cristina Lohănel, consilier educativ la Liceul cu Program Sportiv. Campania va începe cu măsurarea concentraţiei de monoxid de carbon din aerul expirat de fiecare dintre cei 70 de liceeni aleşi.

Vor urma, în decurs de o lună, patru sesiuni de prezentare a efectelor nocive ale tutunului asupra sănătăţii şi a beneficiilor de care se bucură un nefumător, prin intermediul unor filme documentare.

Câştigătorii vor primi calculatoare

Campania numită „Adolescenţii renunţă la fumat" se va încheia cu o şedinţă în care asistentele de la DSP vor măsura din nou concentraţia de monoxid din aerul expirat pentru a vedea dacă elevii au renunţat într-adevăr la ţigări. Potrivit oficialilor DSP, tinerii care vor fi suficient de ambiţioşi pentru a se lăsa de fumat vor fi premiaţi cu calculatoare de birou, MP3 playere şi ceasuri.

„Nu cred că este implicat un număr destul de mare de elevi pentru ca programul să reuşească. Tinerii vor să fie moderni, iar fumatul este un obicei la modă, greu de combătut. Dacă o să fie implicaţi mai mulţi elevi, poate că această campanie o să aibă cu adevărat efect", crede Mihaela, elevă la Colegiul Naţional de Informatică.

O estimare a Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii arată că peste un milion de decese premature din cauza fumatului se înregistrează anual în lume şi că speranţa de viaţă se reduce cu opt ani, dacă fumatul începe înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.

Campanie europeană

„Adolescenţii renunţă la fumat" este un program implementat până acum în 12 ţări europene. Acestea sunt România, Danemarca, Olanda, Belgia, Spania, Grecia, Portugalia, Cipru, Anglia, Italia, Germania şi Ungaria. Programul din Suceava este derulat de Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite