Senatorii au respins legalizarea prostituţiei, dar au admis că este necesară reglementarea practicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au respins, ieri, legalizarea prostituţiei, proiect iniţiat de deputatul PDL Silviu Prigoană, dar au recunoscut că fenomenul necesită să fie reglementat în România. În timp ce Biserica Ortodoxă susţine că o asemenea lege "ar putea încuraja destrăbălarea şi desfrâul", senatorii admit că "fenomenul nu poate fi ignorat", dar că aceasta nu echivalează cu o legalizare a lui.

Raportul Comisiei juridice a Senatului a respins, marţi, proiectul lui Prigoană. Prin această iniţiativă legislativă, se cerea posibilitatea exercitării activităţilor sexuale, introducerea în nomenclatorul ocupaţiilor a practicii prostituţiei, autorizarea locurilor în care se pot desfăşura serviciile, întocmirea evidenţei prestatorilor, precum şi stipularea normelor de igienă şi de autorizare.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a adus în discuţie şi poziţia Bisericii Ortodoxe Române (BOR), potrivit căreia o astfel de lege "ar putea încuraja destrăbălarea şi desfrâul", în condiţiile în care proiectul cerea ca vârsta minimă pentru practicarea prostituţie să fie de 16 ani.

Dan Şova (PSD), membru al Comisiei, a atras atenţia că dezbaterea propunerii nu trebuie efectuată în baza opiniei BOR, fiind necesare studii de impact privind statistica fenomenului, morala şi sănătatea publică şi fiscalitatea.

image

"Fenomenul există şi există inclusiv în jurul Parlamentului. Este plin, mergeţi în Piaţa Alba Iulia şi vedeţi că este plin. Este plin prin baruri, cluburi, restaurante. Este plin peste tot în România de o activitate necontrolată medical", a afirmat Şova (foto dreapta).

Iniţiativa lui Prigoană nu a primit susţinere nici din partea colegului său de partid, Orest Onofrei (foto stânga). Acesta a precizat că recunoaşterea fenomenului nu echivalează cu nevoia de legalizare a acestuia. "Există şi corupţia şi furtul, aşa cum iniţiatorul ne anunţă că există prostituţia. Atunci înseamnă că trebuie să facem o flotare logică şi să legalizăm şi furtul şi corupţia? Dacă iniţiatorul ne-a dovedit că poate face bani din gunoaie, nu cred că se pot face bani şi din gunoaiele morale", a declarat Onofrei, informează Mediafax.

image

Senatorul PSD Titus Corlăţean a admis că "fenomenul nu poate fi ignorat", dar s-a declarat, la rândul luo, împotriva proiectului lui Prigoană. Corlăţean a subliniat că "subiectul este extrem de serios", iar Guvernul ar trebui să promoveze o dezbatere publică pe temă, cu analize, statistici, inclusiv soluţii.

Proiectul lui Silviu Prigoană urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite