13 km/h, blestemul şoferilor moldoveni
0O maşină are nevoie de aproape 30 de minute pentru a parcurge un traseu de şase kilometri, în Iaşi, Piatra Neamţ sau Suceava. Traficul în marile oraşe ale Moldovei a devenit o junglă, unde contează mai puţin regulile şi mai mult răbdarea şi norocul.
Reporterii Adevărul au făcut un experiment în Iaşi, Piatra Neamţ şi Suceava, pentru a vedea care este viteza medie cu care pot fi străbătute aceste oraşe de la un capăt la altul.
Astfel, în toate cazurile, s-a stabilit un traseu de şase kilometri care să includă neapărat centrul oraşului. Viteza maximă de deplasare a maşinilor a fost cea legală, de 50 de kilometri pe oră, iar toate cursele au avut loc la ora 11.00 dimineaţa, în afara perioadei de vârf.
Şoferii, ceva mai rapizi decât pietonii
În toate oraşele, rezultatele experimentului au fost aproape identice. Cei şase kilometri nu au putut fi parcurşi în niciun oraş, într-un interval mai scurt de 25 de minute. Altfel spus, o viteză medie de 13 kilometri pe oră. Prin comparaţie, un pieton se deplasează cu o viteză medie de aproape 4 kilometri pe oră.
Maşinile parcate pe carosabil, traficul greu, intersecţiile nesemaforizate sau, din contră, abundenţa semafoarelor sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă zilnic şoferii moldoveni.
28 de minute prin Iaşi
Un oraş de dimensiunea Iaşiului este străbătut de numeroase bulevarde, iar la intersecţiile dintre acestea se formează inevitabil cozi de maşini. De la intrarea în oraş dinspre Bucium, primul „nod gordian” din traficul ieşean se întâlneşte în rondul din Podu Roş, care nu este deloc semaforizat.
Acest sens giratoriu este punctul de întâlnire pentru cinci străzi importante, respectiv bulevardele Nicolina, Socola, Ţuţora, Palatului şi Şoseaua Naţională. Din toate aceste direcţii curg maşini. Mulţi şoferi preferă să forţeze intrarea, iar acest lucru duce deseori la tamponări.
Din Centru,scapă cine poate
Continuăm drumul spre nord şi, după câteva sute de metri, ne izbim de o nouă aglomerare de maşini, care blochează calea spre bulevardul Ştefan cel Mare. Deşi semaforizat, accesul pe bulevard se face numai pe o singură bandă. Din acest motiv, majoritatea şoferilor aşteaptă dublu la semafor, până prind „verde”.
Odată ajunşi la rondul din Fundaţie, descoperi că, din cele trei benzi pe care te poţi încadra, cea pentru bulevardul Independenţei este tot timpul ocupată de maşinile parcate. Cea mai apropiată ieşire din oraş este bulevardul Rosetti, proaspăt asfaltat şi nu foarte circulat, unde viteza maşinii se poate apropia de limita legală.
25 de minuteîn Piatra Neamţ
În ceea ce priveşte municipiul Piatra Neamţ, traseul începe la intrarea dinspre Bicaz şi se termină la ieşirea spre Târgu Neamţ. Lucrurile se complică prima oară la semaforul de la Casa de Cultură, unde în orice zi şi la orice oră este aglomerat.
În continuare, de pe strada Petru Rareş până la podul de la Orion, şoferii sunt „condamnaţi” să nu depăşească treapta a doua. Ultimul kilometru din traseu este cel şi cel mai greu, din cauza troleibuzelor, TIR-urilor şi maşinilor „Şcoala” care înghesuie pe drumul pe jumătate spart de lucrările de canalizare, care stau de aproape un an neacoperite.
27 de minute în Suceava
Un drum pe străzile municipiului Suceava înseamnă un adevărat coşmar pentru şoferii care aleg să meargă pe bulevardul George Enescu, prin zona centrală şi apoi spre Burdujeni.
Conducătorii auto îşi macină nervii minute în şir, în ambuteiajele de la Catedrală, de la Casa de Cultură, dar şi pe Calea Unirii. Şoferii trebuie să fie răbdători în special la Bazar şi în dreptul centrelor comerciale construite în ultimii ani, unde se înghesuie să intre sau dimpotrivă, să iasă.
Lipseşte infrastructura
Problema traficului aglomerat din oraşele Moldovei nu ţine de numărul de maşini, ci de lipsa unei infrastructuri moderne. „Deşi în Anglia sunt aproape de patru ori mai multe autovehicule decât în România, şoferii care se grăbesc cumpără un tichet cu care au acces pe arterele de mare viteză din oraş, fără a aglomera celelalte străzi”, a explicat Radu Gaiginschi, şeful catedrei de Motoare Termice de la Facultatea de Construcţii de Maşini a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.