Acuzaţii de ultimă oră: judecătoarea Barbălată va fi cercetată şi pentru "divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatoarea Georgeta Barbălată este urmărită penal
Judecatoarea Georgeta Barbălată este urmărită penal

Surse judiciare au declarat pentru lumeajustitiei.ro că astăzi vor avea loc audieri maraton în dosarul în care judecătoarea Georgeta Barbălată este acuzată pentru favorizarea infractorului.

Judecătoarea de la ICCJ, Georgeta Barbalată, va fi cercetată şi pentru “divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului”. Barbălată este acuzată că a emis mandate pe numele comisarului şef al Gărzii Financiare Ilfov, Dragoş Rusu şi ex-preşedintelui CJ Ilfov Hristache Rădulescu, de la PDL, după care i-ar fi avertizat prin prietenul ei Vlad Mihai, şeful SIPI Ilfov.

Noutatea în acest dosar o reprezintă noile acuzaţii care i se aduc judecătoarei acuzată initial de favorizarea infractorului, pe motiv că l-ar fi anunţat pe prietenul ei Vlad Mihai că ar urma să fie percheziţionat în baza unui mandat emis de Înalta Curte. Georgeta Barbalată este acuzata acum şi de infractiunea dedivulgare a secretului care periclitează siguranţa statului, prevăzuta de art. 169, aliniatul 1, Cod Penal potrivit căruia: “Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, precizează lumeajustitiei.ro.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a aflat de existenţa unei solicitări de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziţionat şi că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite "servicii" pe care le-ar fi făcut procurorilor Bălan George şi Sâmpetru Marcel.

"Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală", arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite