Se judecă pentru banii gemenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie a dat statul în judecată pentru că primeşte o singură indemnizaţie de creştere a copilului, deşi are două guri de hrănit. Angajaţii Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Botoşani socotesc că, în cazul gemenilor, are loc o singură naştere şi plătesc doar pentru un copil.

Patru familii din Botoşani care au gemeni cer Direcţiei de Muncă să le acorde indemnizaţii de creştere pentru ambii copii. Una dintre familii a dat deja în judecată statul, iar dosarul se află pe rol la Tribunalul Botoşani.

Soţii Şorodoc s-au bucurat în urmă cu un an, când au venit pe lume cele două fetiţe, Maya şi Ilinca. Bucuria lor a fost însă curând spulberată de „generozitatea” funcţionarilor publici.

„Să ai gemeni este un noroc de la Dumnezeu, dar e greu să creşti doi copii.  Totul se înmulţeşte cu doi. Cu 600 de lei lunar nu mă descurc. Nu pot să îi spun Mayei că îi dau de mâncare luna viitoare, că acum trebuie să mănânce Ilinca. Mai avem şi un băieţel la grădiniţă”, a declarat Gabriela Şorodoc, mama gemenelor.

„Am dat statul în judecată”

Timp de un an, părinţii gemenelor au bătut la uşile Direcţiei de Muncă, încercând să afle de ce doar una dintre fetiţe primeşte indemnizaţie, şi nu amândouă, aşa cum li se părea normal.

Răspunsul cererii pe care familia trebuia să îl primească în termen de 30 de zile a venit după 10 luni. „Nu au avut fonduri pentru plicuri şi timbre, mi-au spus funcţionarii când am încercat să aflu de ce nu am primit vreun răspuns la cererea mea. Prin urmare, am dat statul român în judecată şi, implicit, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Sunt drepturile fetelor garantate de lege”, a declarat Adrian Şorodoc, tatăl gemenelor.

Raţionament: unu şi cu unu fac unu

Cei de la Direcţia de Muncă spun că ei doar aplică legea. „Indemnizaţia se acordă pentru naştere. Prin naştere se înţelege aducerea pe lume a unu sau mai mulţi copii vii. Ca urmare, acordăm o singură indemnizaţie lunară mamei”, a explicat Sebastian Tocariu, şeful de la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Botoşani.

Avocatul soţilor Şorodoc spune că de fapt funcţionarii interpretează strâmb legea. „Naşterea, ca şi moartea sunt evenimente unice. Pentru fiecare dintre gemeni, naşterea este o experienţă individuală din punct de vedere fizic, psihic şi chiar fiziologic. Excepţie fac doar siamezii”, a declarat avocatul Dinu Buceceanu.

Procesul tripleţilor

Un caz similar a fost judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, unde o femeie care are tripleţi a obţinut în instanţă dreptul la indemnizaţie pentru fiecare dintre copii. Direcţia locală de Muncă a făcut însă recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar următorul termen al procesului va avea loc pe 9 octombrie.  „Cazul tripleţilor ar putea crea un precedent şi ar putea duce la schimbarea legii”, a subliniat Adrian Şorodoc, tatăl gemenelor din Botoşani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite