S-a trezit cu casa ipotecată de vecin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a trezit cu casa ipotecată de vecin
S-a trezit cu casa ipotecată de vecin

Casa construită de familia Szule acum 30 de ani a fost folosită pe post de garanţie pentru un credit. În momentul de faţă, casa nu îi mai aparţine lui Lucian Szule, ea fiind acum în proprietatea băncii până la expirarea ipotecii.

Un sătmărean s-a trezit peste noapte cu casa ipotecată de vecinii lui care locuiesc în curtea comună cu acesta din anul 2000. Lucian Zsule este îngrijorat că va rămâne fără locuinţa pe care a construit-o, alături de soţia acestuia, în urmă cu 30 de ani.

Probleme după anul 2000

În timp ce încerca sa îşi reglementeze situaţia casei în extrasul de Carte Funciară (CF), Lucian Szule a aflat că proprietatea lui îi este ipotecată. „În anul 1968, în baza contractului de vânzare-cumpărare, Cornel Istrate şi Mihai Ionescu, socrul meu, au devenit proprietari extratabulari asupra imobilului situat pe strada Dinu Lipatti nr. 55B. Pe cota de ½ parte din terenul (331mp) proprietatea extratabulară a lui Mihai Ionescu, alături de soţia mea, am construit în anul 1971 o casă de locuit, însă nu ne-am reglementat situaţia imobilului în Cartea Funciară “, spune Lucian Szule.
Proprietar extratabular este cel care nu şi-a întocmit formalităţile de trecere în cartea funciară a proprietăţii.Fiul lui Ioneascu Mihai a primit, de la tatăl acestuia, cealaltă jumătate din suprafaţa de 331 mp. În anul 2000, acesta o vinde actualilor proprietari, Gheorghe şi Daniela Domuţa. Cu toate că în schiţa de dezmembrare este menţionat faptul că din suprafaţa totală de 331 mp, 71mp reprezintă casa de locuit în proprietatea lui Lucian Szule, 61 mp casă de locuit a familiei Domuţa, iar restul de 198 mp este terenul curte comună, există trei ipoteci realizate de familia Domuţa, pe toată suprafaţa de 331 mp, teren care nu le aparţine în totalitate.
„M-am trezit cu casa ipotecată de vecinii mei. Am o senţinţă civilă, nr. 2528/ 2005 în favoarea mea, prin care se dispune notarea în CF a dreptului de proprietate asupra casei şi terenului de locuit. Pentru că notarea în CF s-a făcut abia după doi ani, familia Domuţa a reuşit să încheie contractele de ipotecă“, spune Lucian Szule.  Ultimul contract de ipotecă a fost realizat în 09.02.2007  la BRD, unde familia Domuţa garantează că sunt unicii proprietari ai terenului de 331mp.
„Sunt disperat, nu am curent, apă, toate mi-au fost tăiate. Într-o zi o să mă trezesc că sunt dat afară din casă“, spune Lucian Szule. Ceilalţi proprietari, Daniela şi Gheorghe Domuţa nu au vrut să comenteze acuzaţiilor aduse de Lucian Szule. „Justiţia va stabili cine are dreptate“, spune Daniela Domuţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite