5 întrebări despre reumatism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile de articulaţii, de oase sau de muşchi şi limitarea mobilităţii sunt caracteristici ale bolilor reumatice, afecţiuni de care suferă 30 la sută din populaţia adultă a Europei.

Termenul de reumatism este de fapt o denumire populară folosită pentru a descrie durerile şi inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor, muşchilor, oaselor şi tendoanelor, cauzate de o varietate de afecţiuni reumatice.

Specialiştii spun că există peste 100 de astfel de boli, numite şi afecţiuni musculo-scheletice sau articulare. Cea mai frecventă boală reumatismală este artroza, aceasta afectând 70 la sută din persoanele între 55 şi 74 de ani. Iată răspunsul la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre reumatism. 

1 Din ce cauze apare?

Cauzele bolilor reumatice nu sunt întotdeauna cunoscute, spun specialiştii. Uneori poate fi vorba de prezenţa unei bacterii în organism, de tipul streptococului beta-hemolitic, iar alteori de o tulburare a sistemului imunitar. De asemenea, factorul genetic, infecţiile dentare, cele intestinale ori dereglările hormonale pot contribui şi ele la apariţia afecţiunilor articulare.

2 De ce sunt durerile mai accentuate iarna?

Numeroase studii arată că aproape 90 la sută din persoanele care suferă de boli reumatismale percep o intensificare a durerilor atunci când temperaturile scad şi umiditatea creşte. În plus, cercetătorii au observat că simptomele sunt mai persistente în perioada sezonului rece. Ei pun acest lucru pe seama unor receptori prezenţi în organism, care percep schimbările climaterice şi influenţează apariţia senzaţiei de durere.

3 Poate afecta organele?

Specialiştii spun că, dacă nu este ţinut sub control, reumatismul poate afecta şi inima, rinichii sau plămânii, deoarece o inflamaţie netratată se poate localiza la nivelul unuia dintre aceste organe. În plus, afecţiunile articulare acute pot evolua către forme cronice, ceea ce duce în timp la deformări articulare şi la pierderea treptată a mobilităţii.

4 În ce constă tratamentul?

image

Analgezicele şi antiinflamatoarele sunt principalele tipuri de medicamente folosite în caz de reumatism, care au însă efecte secundare. Tratamentul poate fi completat cu succes cu suplimente alimentare. De asemenea, medicii recomandă şi îndepărtarea factorilor favorizanţi, precum mediul umed şi rece, efortul fizic susţinut şi traumatismele.
 
5 Reumatismul poate fi prevenit?

Pentru a evita sau cel puţin a întârzia apariţia unei forme de reumatism, trebuie ca orice infecţie sau inflamaţie să fie tratată corespunzător. Se recomandă adoptarea unei alimentaţii care să asigure necesarul de calciu, de vitamine şi de minerale al organismului. Activitatea fizică moderată ajută şi ea la menţinerea stării de sănătate a articulaţiilor.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Ruxandra Ionescu


Medic primar boli interne
şi reumatologie Spitalul Clinic „Sf. Maria“  Bucureşti


image

Bolile reumatice pot fi împărţite în două categorii: degenerative şi inflamatoare. Reumatismul degenerativ are ca reprezentant artroza, o boală cu frecvenţă mare în rândul populaţiei de peste 50 ani.

Reumatismul inflamator are drept prototip poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă şi apare, de regulă, ca urmare a unor infecţii netratate sau incorect tratate la persoanele cu predispoziţie genetică.

Legat de tratamentul artrozei, se impune controlul greutăţii corporale şi evitarea traumatismelor. În cazul reumatismelor inflamatorii, se recomandă evitarea infecţiilor, mai ales dacă în familie există antecedente de boală inflamatoare reumatică.

Procent

Limitarea mobilităţii apare în 80 la sută din cazurile de artroză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite