Diaconescu: există "interpretări tendenţioase" privind acordarea vizelor pentru moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat, astăzi, că, prin acuzaţiile Chişinăului la adresa României privind dovada deţinerii a 500 de euro impusă solicitanţilor de viză se încearcă o înlocuire a explicaţiilor în legătură cu abuzurile comise în Republica Moldova, relatează Agerpres.

Diaconescu a subliniat, într-o emisiune televizată, că România acordă vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni, iar discuţiile privind obligativitatea dovezii că deţin 500 de euro reprezintă o "interpretare tendenţioasă" a unor garanţii privind mijloacele de întreţinere pe care le are cel ce doreşte să călătorească în spaţiul european.

Mai citiţi şi:

Voronin: Între Republica Moldova şi România există o cortină de fier


Întrebat cine ar fi interesat de o asemenea diversiune, Diaconescu a răspuns cu o altă întrebare: "Cine încearcă să înlocuiască explicaţiile privind încălcarea drepturilor omului, privind clarificările în legătură cu introducerea unilaterală abuzivă a vizelor din partea Chişinăului, în legătură cu faptul că au murit câţiva oameni în arestul poliţiei şi nu mai aflăm nimic despre ei?".

Potrivit lui Diaconescu, se încearcă înlocuirea unei probleme majore, care în acest moment reprezintă conţinutul unei decizii atât a părţii executive a UE, cât şi a părţii parlamentare, cu "panseuri şi mici manipulări".

El a dat asigurări că România va găsi o soluţie în relaţia cu Republica Moldova, în momentul în care autorităţile de peste Prut vor conştientiza că, dacă doresc să devină membri ai UE, "au nevoie de un comportament european, cel puţin la nivelul autorităţii".

Diaconescu: Xenofobia va câştiga teren în Europa odată cu criza

    
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a avertizat, astăzi, că, pe măsură ce criza economică se va adânci, reacţiile rasiste din statele europene se vor înmulţi, în opinia sa atacurile împotriva cetăţenilor români la Belfast fiind "un exerciţiu rasist cap-coadă".

"Vom avea o criză economică şi mulţi politicieni din state partenere ale Uniunii Europene vor încerca să transgreseze această criză pe muncitorii străini, pe oamenii veniţi din afară, pe teme rasiste. Cu toată prietenia, ce s-a întâmplat la Belfast a fost un exerciţiu rasist cap-coadă", a spus Cristian Diaconescu, la Realitatea TV.

El a apreciat faptul că românii au avut sprijinul autorităţilor locale, inclusiv premierul Gordon Brown făcând o declaraţie în care a condamnat astfel de gesturi.

Potrivit ministrului, la Belfast, populaţia locală a reacţionat într-o manieră inedită faţă de atacurile rasiste. "S-au format gărzi civile de irlandezi, cetăţeni ai Belfastului, care îi protejează pe aceşti oameni, în plus faţă de acţiunile poliţiei. Ca şi gruparea care a pornit manifesările rasiste şi această gardă din cartier, care îi protejează pe cei afectaţi, este din zona protestantă", a menţionat Diaconescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite